Jak zvládnout koronavirus ve vaší firmě

Běžnou součástí života firem se letos stala preventivní opatření proti onemocnění Covid-19. Klade se zvýšený důraz na hygienu a dezinfekci, nošení roušek, rozestupy, práci z domova. Co ale dělat, když ani tato opatření nezaberou a koronavirus se ve firmě objeví? Máme pro vás přehledné shrnutí, jak postupovat v případě potvrzení nákazy na pracovišti.

Covid_ve_firme

Nakažený na pracovišti – co teď?

Prevence na pracovišti, byť sebelepší, někdy nestačí. Přes všechna protikoronavirová opatření bohužel přibývá firem, kde se koronavirus objevil, často i několikrát. Přitom už jeden nakažený může znamenat povinnost karantény pro několik desítek lidí a tím pádem ohrožení provozuschopnosti celé firmy.

A jak postupovat prakticky? V případě, že některý ze zaměstnanců má podezření na onemocnění Covid-19, měl by telefonicky oznámit tuto informaci zaměstnavateli a dále postupovat podle pokynů lékaře a krajské hygienické stanice. V případě nařízené karantény má zaměstnanec povinnost informovat zaměstnavatele. Stejně tak firma obdrží instrukce, jak dále postupovat, od příslušné krajské hygienické stanice.

Jak vydezinfikovat firemní prostory zasažené koronavirem?

Pro vedení společnosti při potvrzení koronaviru v jejích prostorách automaticky nastává zapeklitá otázka: jak na efektivní a hlavně rychlou dezinfekci prostor, kde je reálné riziko nákazy koronavirem? Důkladný úklid a čištění účinnými čisticími a dezinfekčními prostředky jsou v tomto případě samozřejmostí. Zaměřte se zvláště na ty povrchy a předměty, kterých se zaměstnanci často dotýkají, jako jsou podlahy, kliky, vypínače, tlačítka, zvonky, madla, stoly, židle, kancelářská technika, wc a umyvadla.

Nespoléhejte ale jen na standardní chemickou dezinfekci, která se aplikuje mechanickým utíráním povrchů a předmětů. Ta sice vydezinfikuje povrchy, ale vzduch v místnosti nevyřeší. Navíc u ní nemáte jistotu, že byly vydezinfikovány všechny rizikové plochy. Proto doporučujeme ozonové čištění prostor, které při správné aplikaci zlikviduje téměř 100 % škodlivých mikroorganismů vč. koronaviru. Budete mít jistotu, že dezinfekcí prošla i místa, na která nedošlo při čištění chemickou dezinfekcí, nebo kam se čisticí prostředek prostě nedostane – jako např. omítky zdí.

Ozonová dezinfekce funguje na principu vyplnění čištěného prostoru dostatečnou koncentrací ozonu, který se postará o účinnou likvidaci všech virů, bakterií, roztočů a dalších nežádoucích látek. Ozon má navíc schopnost eliminovat chemické i biologické pachy.

Proces dezinfekce probíhá pomocí generátorů ozonu, v nichž pomocí vysokonapěťových výbojů dochází k přeměně kyslíku (O2) na ozon (O3), který je silným oxidačním činidlem – dokonce 3000x silnějším než chlor. Vypouštěný ozon oxiduje škodlivé mikroorganismy a pachy, čímž dochází k jejich rozpadu.

Zmiňme ještě, že ozon je jedovatá látka. Celý dezinfekční proces proto probíhá bez přítomnosti lidí a zvířat, je nutné odstranit také všechny rostliny a cenné předměty. Po ukončení ozonifikace se do místnosti nesmí cca 60 minut vstupovat, aby se jedovatý ozon mezitím rozložil na nezávadný kyslík. Následně je potřeba ještě důkladně vyvětrat. Výsledek ale stojí za to: získáte jistotu vydezinfikovaného a sterilního prostoru.

UVC záření pomůže vytvořit bezpečné prostředí bez virů a bakterií

Koronavirová krize s sebou přinesla nové trendy v dezinfekci prostor. Jedním z nich je bezesporu UVC záření, které se stalo běžně využívanou dezinfekční technologií nejen v domácnostech, ale také ve firmách nebo zdravotnických a veřejných institucích. Jedná se o rychlé a efektivní řešení dezinfekce, přitom cenově velmi přijatelné.

Možná jste už slyšeli o tzv. germicidních UV-C lampách, které při správném použití kvalitních přístrojů dokáží zlikvidovat až 99,9 % virů, bakterií a alergenů. Tyto dezinfekční lampy pracují na principu vyzařování UV záření typu C o vlnové délce 253,7 nm, které ničí DNA strukturu škodlivých mikroorganismů, čímž je likvidují. Velkou výhodou je, že se celý proces obejde bez chemických prostředků, takže se jedná o ekologickou formu dezinfekce. UV-C lampa také kromě základní manipulace při uvedení do provozu nevyžaduje obsluhu a vykoná vše sama. Ušetří se tím čas strávený mechanickým dezinfikováním povrchů a předmětů.

Pár příkladů využití germicidních lamp za všechny: i přes home office a online meetingy je někdy nutné realizovat osobní schůzky v kanceláři. UV-C lampy pomohou zajistit rychlou dezinfekci zasedacích místností. Po skončení meetingu stačí přístroj zapojit do elektrické zásuvky, nastavit délku programu a místnost opustit. UVC záření je totiž při delším pobytu v místnosti pro člověka zdraví škodlivé. Celý proces trvá 15 – 60 minut v návaznosti na velikost prostoru. Po vypnutí lampy se krátce vyvětrá a je vydezinfikováno. Podobně je možné dezinfekční lampu využít na dalších místech, kde dochází k velké fluktuaci lidí – na recepci, v šatnách, na toaletách apod.

Alternativou germicidní stojací lampě může být ruční germicidní lampa sloužící k rychlé dezinfekci předmětů. Zvolený předmět stačí osvítit na 10 vteřin ze vzdálenosti pěti centimetrů a nasvícený povrch je okamžitě  vydezinfikovaný. 

Další praktickou vychytávkou jsou UV-C boxy. Tyto malé krabičky dokáží do pěti minut vydezinfikovat malé předměty, které často používáme a je tak u nich velké riziko přítomnosti choroboplodných mikroorganismů – např. mobilní telefon, klíče, brýle, psací potřeby apod. Tuto možnost rychlé dezinfekce zaměstnanci na pracovišti jistě ocení.

Prevence na prvním místě

Opakování je matka moudrosti. Pojďme si proto krátce shrnout preventivní opatření v souvislosti s koronavirem, která pomáhají na pracovišti minimalizovat riziko nákazy. Investicí do prevence si totiž ušetříte budoucí komplikace v provozu omezeném přísnou karanténou i další navazující problémy.

Pořád platí, že nejdůležitější preventivní opatření vystihuje známé pravidlo 3R – roušky, ruce, rozestupy ve vzdálenosti 1,5 – 2 metry.

Ochranné prostředky dýchacích cest – roušky, respirátory – se staly běžnou součástí našich životů v soukromí i v práci. Vzhledem k tomu, kolik času v nich trávíme a jak zásadní roli pro zabránění šíření nákazy mají, nepodceňujte jejich výběr. Na trhu je velké množství nekvalitních roušek, věnujte proto pozornost jejich původu a certifikacím. Pro celodenní nošení např. i do výrobních provozů a nadstandardní ochranu doporučujeme certifikované nanoroušky libereckého výrobce Cubo. Zachytí 99,9 % virů a bakterií a navíc jsou prodyšné. Podobně zaměstnance ochrání také respirátory FFP2 nebo FFP3. U nich je výhoda, že v oblasti nosu těsně přiléhají, tudíž nedochází k případnému vniknutí infikovaného vzduchu do prostoru pod respirátorem.

Není od věci zajímat se o ochranu zaměstnanců také mimo pracovní dobu – zvnějšku pracovního prostředí totiž často přichází nákaza. Investujte do prevence a vybavte zaměstnance a příp. i jejich rodiny potřebnými ochrannými pomůckami.

Na pracovišti dbejte na používání dezinfekčních prostředků. Zásadní je časté mytí rukou a dostatek dezinfekce. Dejte k umyvadlům mýdla s virucidním účinkem a jednorázové papírové utěrky. Poskytování dezinfekce ve firemních prostorech je nutnost – postavte ji proto takzvaně do „cesty“, aby ji zaměstnanci a zákazníci co nejvíce používali. Tam, kde je to možné, zaveďte měření teploty zaměstnanců bezkontaktním teploměrem. Zajistěte častější úklid všech prostor dezinfekčními prostředky na povrchy. Nezapomínejte důsledně dezinfikovat také zázemí pro zaměstnance a často používané předměty, kliky, pulty apod.

Zaměstnance, kterým hrozí reálné riziko přijít do kontaktu s infikovanými předměty nebo plochami, vybavte jednorázovými rukavicemi. Od věci nejsou ani dezinfekční gely, případně vlhčené dezinfekční ubrousky , zvláště pro případy, kde není bezprostřední možnost provést mytí rukou pod tekoucí vodou. Dezinfekční ubrousky se hodí také na utírání rizikových předmětů, klávesnic, mobilů atp.

Posíláte zaměstnance na služební cestu? Nebo pracují v rizikových prostředích a chcete, aby měli ochranné pomůcky vždy po ruce? Řešením může být ochranný balíček 3v1, který obsahuje nanoroušku, pár nitrilových rukavic a antibakteriální ubrousek na utření rukou. Mít potřebnou ochranu před možnou nákazou i v nenadálých situacích se vždy vyplatí.

Pokud potřebujete více informací nebo poradenství v souvislosti s protikoronavirovými opatřeními na pracovišti, neváhejte se na nás obrátit.