Koronavirus v domácnosti? Dodržujte tato pravidla

Koronavirus bohužel už dávno není nějaký vzdálený problém, který se nás netýká. S prudce rostoucími čísly nakažených se toto virové onemocnění vplížilo do tisíců českých domácností a ty s ním teď musí bojovat. Přinášíme proto krátký souhrn pravidel, které Ministerstvo zdravotnictví ČR doporučuje dodržovat, když je někdo v domácnosti nakažený nemocí COVID-19. Přidáváme také několik tipů pro lepší zvládnutí této nelehké situace.

Koronavirus_domacnost

Pravidlo č. 1: Izolace nakaženého od ostatních členů domácnosti

Nejideálnější samozřejmě je, když může nakažená osoba v průběhu karantény zůstat v bytě sama. Jenže takový „luxus“ má málokdo. Většinou nemocný covidem-19 sdílí domácnost s jinými členy domácnosti, takže hrozí velké riziko nákazy pro ostatní. Je proto potřeba zajistit jeho co největší izolaci a nastavit v domácnosti přísné dodržování hygienických pravidel.  Pokud možno, nakažený by se měl izolovat v samostatném pokoji s oknem, aby se mohlo často větrat. Nemocný by měl používat jen osobní předměty určené pouze jemu – např. ručníky, nádobí apod.

Pravidlo č. 2: Noste roušky ve společných prostorech

Pokud je nezbytné jít do společných prostor, musí mít nakažený vždy nasazenou roušku nebo respirátor a udržovat doporučený odstup 1,5 – 2 metry od jiných osob. Stejně tak ostatní členové domácnosti při kontaktu s nakaženým musí mít zajištěnu ochranu dýchacích cest.

Základní ochranu před nákazou poskytují roušky, ideálně jednorázové zdravotní roušky, u kterých je prokázána vyšší účinnost než u těch bavlněných. Pro nadstandardní ochranu všech členů domácnosti doporučujeme nanoroušky s nanovlákennou membránou. 

Pravidlo č. 3: Dezinfikovat, dezinfikovat a dezinfikovat

S objevením nákazy mezi členy domácnosti se spustí náročný kolotoč dezinfikování celého bytu, který vypadá, že nikdy neskončí. Zvýšené nároky na dezinfekci se týkají hlavně společně využívaných prostor v bytě – koupelny a kuchyně. Koupelnu by měl nakažený používat jako poslední a celou místnost po sobě důkladně vyvětrat a vydezinfikovat – např. kliky dveří, vodovodní baterie, umyvadlo.

Co se týká zajištění stravy pro nemocného, nejlepší je mu jídlo nosit před dveře jeho pokoje, aby zbytečně nemusel vycházet do společných prostor bytu. Použité nádobí pak musí být umyté horkou vodou a čisticím prostředkem. Připravte si také zvláštní utěrku na nádobí. Pokud to za nemocného dělá někdo jiný, je vždy nutné si vzít rukavice.

Buďte připravení a pořiďte si dostatečnou zásobu dezinfekčních prostředků. Účinné a přitom šetrné jsou polymerové čisticí a dezinfekční přípravky, které si v dezinfekčních vlastnostech nezadají s přípravky na bázi chloru. Na dezinfikovaných předmětech a površích zanechávají ochrannou polymerovou vrstvu.

Nemusí ale zůstat jen u chemické dezinfekce. Existují totiž i další způsoby, jak zajistit ve vnitřních prostorech zdravotně nezávadné prostředí . Skvělým pomocníkem do domácnosti jsou dezinfekční UV-C lampy, které zlikvidují pomocí ultrafialového záření téměř všechny viry, bakterie, ale také alergeny. Co je důležité, vyřešíte tak nejen povrchy, ale také vzduch v místnosti. Úlevou je, že při používání těchto tzv. germicidních lamp nemusíte vše stále dokola mechanicky utírat a dezinfikovat. Ušetříte hodně času a hlavně získáte jistotu, že všechny povrchy a předměty v dosahu UV-C lampy jsou vydezinfikované. Použití je přitom jednoduché: UV-C lampu zapojíte do zásuvky, navolíte program v závislosti na velikosti místnosti a odejdete (uvc záření je pro člověka a zvířata zdraví škodlivé). Za 15-60 minut máte vydezinfikováno.

Pravidlo č. 4: Často si myjte ruce

Více než kdy dříve, dbejte maximálně na osobní hygienu: myjte si často a správně ruce. Hlavně když jste se dotýkali věcí, které používal nakažený. 

A ještě poznámka pro majitele domácích mazlíčků: zde se doporučuje umývat si ruce pokaždé, když přijdete do kontaktu se svým psem nebo kočkou. Na jejich srsti totiž při venkovním pobytu mohou teoreticky ulpět škodlivé mikroorganismy. Dobrou zprávou je, že tento způsob nákazy není potvrzený. A naopak - domácí mazlíčci jsou proti nákaze koronavirem imunní (až na několik prokázaných, velmi výjimečných případů).

Pravidlo č. 5: Prádlo perte na nejvyšší možné teploty

U prádla, které používal nakažený, existuje riziko kontaminace. Perte ho proto na nejvyšší možné teploty, minimálně na 60°C. Pokud prádlo pere nenakažená osoba, doporučuje se při manipulaci s ním používat plastovou zástěru a rukavice. Prádlo sušte a žehlete také na nejvyšší možnou teplotu.

Pravidlo č. 6: Oddělujte odpad nakažené osoby

I když většina z nás odpad třídí, v domácnosti s pozitivně testovanými členy to nedělejte. Nemocný má mít vyčleněný vlastní koš s pytlem na odpadky. Ten musí být vždy zavřený. Když je pytel plný, pevně ho zavažte, vložte do dalšího pytle a vyhoďte ho do popelnice se směsným odpadem.

Ani zde nezapomínejte na dodržování hygienických pravidel a po vyhození odpadu do popelnice si řádně umyjte ruce nebo použijte dezinfekční gel.

A ještě jedno doporučení na konec…

Neustále dbejte na posilování imunity, protože právě dobrá obranyschopnost organismu je nejúčinnějším prostředkem proti onemocnění COVID-19. Vyvážená strava, dostatek pohybu a spánku, psychická pohoda – to vše je pro imunitu důležité. Je jasné, že v současné velmi náročné době se to lépe řekne, než dělá. Proto je vhodné některé důležité vitamíny a stopové prvky v těle navyšovat pomocí doplňků stravy.

V souvislosti s koronavirem zdravotnické instituce vč. Ministerstva zdravotnictví ČR doporučují dbát v první řadě na dostatek vitaminu D, který je pro správné fungování imunitního systému zásadní. Obecně se doporučuje, zvláště v období sníženého slunečního svitu a zvýšeného výskytu respiračních onemocnění v zimních měsících, zvýšit dávku za pomoci doplňků stravy na 2 000 IU za den (dávka se liší u dětí, u dospělých nebo u těhotných žen). Je totiž prokázáno, že pokud je vitamin D v těle dostatečně zastoupen, aktivují se snadněji imunitní procesy. A s největší pravděpodobností lépe zvládáme i samotnou infekci. Existuje přitom několik typů vitamínu D, nejúčinnější z nich je typ D3.

Lékaři doporučují pro posílení imunity navýšit také denní dávku vitaminu C na 2 000 mg a zinku na 25 mg.

Na našem eshopu naleznete kompletní sortiment ochranných pomůcek, prostředků a doplňků stravy pro prevenci proti onemocnění  COVID-19.