Roušky, respirátory, nanoroušky: Nekupujte zajíce v pytli

Zatímco na jaře jsme šili bavlněné roušky jako o život, dnes se na nás valí nabídka ochranných pomůcek ze všech stran. Jak si ale mezi všemi těmi rouškami, nanorouškami a respirátory dobře vybrat? Řešení je jen jedno: naučte se číst označení a certifikace na jejich obalech. Nevyhodíte zbytečně peníze a hlavně neriskujete zdraví.

roušky pro blog šíře 1200px-1156

Jaké základní normy sledovat?

První, na co se zaměřte, je označení CE neboli prohlášení výrobce o shodě. To potvrzuje, že rouška na základě testování splňuje předepsané parametry dané příslušnými normami. Když ho najdete, máte jistotu, že kupujete produkt, který splňuje parametry a zároveň je bezpečný.

Dále je potřeba sledovat konkrétní normy, které platí pro roušky a respirátory. Zaměříme se hlavně na evropské normy, které jsou u nás převážně používané. Vedle nich se můžete setkat ještě např. s normami platnými pro čínský trh, což může vést z pohledu běžných spotřebitelů k nejasnostem. A hlavně ne všechny normy vypovídají o účinnosti v souvislosti s koronavirem.

U roušek volte kvalitu před kvantitou – vyplatí se to

Jednorázové roušky neboli zdravotnické obličejové masky se vyrábějí z netkaných textilií. Rouška na rozdíl od respirátoru spolehlivě neochrání jejího nositele před nákazou zvenčí, ale dokáže zamezit jejímu dalšímu šíření v případě, že je nositel infekční.  Aneb vzpomeňte si na známé „nošením roušky chráním tebe, chráním sebe“. I když nám stoprocentní bezpečnost nezaručí, je prokázáno, že rouška slouží alespoň jako částečná ochrana a dokáže zachytit větší kapénky.

Roušky se řídí normou EN 14683+AC určené pro „zdravotnické prostředky“. Tuto normu byste měli najít uvedenou na obalu roušek společně s prohlášením o shodě (CE). Aby to nebylo tak jednoduché, dále se roušky dělí do čtyř typů: I, IR, II a IIR. Typ IIR označuje nejkvalitnější chirurgickou roušku.

Kvalitu roušek můžete také odvodit od počtu vrstev, ze kterých se skládají – existují jednovrstvé, dvouvrstvé a třívrstvé roušky. Ty s třívrstvou strukturou poskytují nejlepší ochranu.

A ještě jeden tip: větší pravděpodobnost kvality a hygienické nezávadnosti máte, když je dohledatelný výrobce a roušky necestují přes půl světa. V České republice řada výrobců od vypuknutí koronavirové pandemie navýšila své kapacity pro výrobu ochranných pomůcek a můžeme tak od nich zakoupit kvalitní české roušky s certifikací. 

Jedněmi z takových jsou jednorázové třívrstvé roušky od českého výrobce Mesaverde, které splňují normu EN 14683+AC.

Respirátory zajistí nejvyšší míru ochrany

Respirátory neboli filtrační polomasky na rozdíl od roušek chrání především nositele a jeho dýchací cesty před nebezpečnými částicemi ve vzduchu. Aktuálně nás nejvíce zajímají bakterie a viry, ale můžou to být i prach, aerosoly, páry nebo různé alergeny. Respirátory spadají do kategorie „ochranné zdravotnické prostředky“. Obecně platí, že nabízejí nejúčinnější formu ochrany. Proto také bývají v první řadě vyhrazeny zdravotníkům nebo jiným povoláním pracujícím v rizikových prostředích. Jejich velkou výhodou oproti rouškám je, že tvarem těsně přiléhají k obličeji, takže nedochází k vnikání vzduchu z vnějšku.

A jak poznat kvalitní respirátor? Prvním předpokladem jsou platné všechny potřebné certifikáty a doložení, že je skutečně splněna uváděná filtrační třída. Jedině tak nekoupíte pouze "výlisek látky", který vypadá jako respirátor, ale neplní jeho funkce.

Pro respirátory platí norma EN 149+A1 a podle filtrační účinnosti se dělí na třídu FFP1, FFP2, FFP3. Tato označení jsou klíčové pro míru účinnosti respirátorů:

- Třída ochrany FFP1 – nejnižší třída. Filtrační účinnost >80 %

- Třída ochrany FFP2 – střední třída. Filtrační účinnost >94 %

- Třída ochrany FFP3 – nejvyšší třída. Filtrační účinnost >99 %

Pro úplnost – u respirátorů se často můžete setkat s označením KN95. Jedná se o označení respirátoru podle čínské normy a svou účinností odpovídá třídě FFP2.

Většina respirátorů je jednorázových, což na balení označuje značka NR. Existují ale i respirátory určené pro opakované použití označené značkou R.

Respirátory se liší také podle toho, jestli jsou s ventilem, nebo bez ventilu. Respirátory bez ventilu poskytují oboustrannou ochranu pro nositele i okolí. Respirátory s ventilem chrání jen svého uživatele – vydechovaný vzduch proudí ventilem bez filtru ven. Neměly by je proto nosit nakažené osoby. Na druhou stranu výhodou ventilu je, že se v respirátoru lépe dýchá a nehromadí se v něm CO2.

Když to shrneme: kvalitní certifikované respirátory poznáte podle uvedení značky CE s číselným kódem, normy EN 149, typu filtrace a výrobce.

 

Kvalitní nanoroušky 

Roušky s nanovlákennou membránou dnes zažívají velký boom, na trhu neustále roste jejich nabídka. A oprávněně: kvalitní nanorouška dokáže díky speciální nanovlákenné struktuře svou účinností částečně nahradit respirátor. Nanovlákenná struktura totiž slouží jako filtr, který zachycuje viry, bakterie a jiné škodlivé částice.

Má to ovšem jedno „ale“.  Bohužel ne všechno zboží, co se tváří jako nanoroušky, má opravdu jejich vlastnosti a deklarovanou filtrační účinnost proti virům. Problémem je, že na rozdíl od roušek a respirátorů tento typ ochranných pomůcek ještě nemá stanovené závazné certifikační normy a není tak lehké odhalit podvodníky. Možná se pamatujete na kauzu z letošního léta, kdy se zjistilo, že některé lékárny prodávají nanoroušky, aniž by cokoliv podobného nanovláknu obsahovaly. Proto nevěřte všemu, co má v názvu „nano“ a prověřujte.

Naštěstí v Česku máme celkem dost firem, které kvalitní nanoroušky vyrábějí. Na našem eshopu najdete nejširší nabídku kvalitních, výhradně českých nanoroušek. Cenově se jedná o dražší produkty než jednorázové roušky. Tato investice se ale vyplatí: na rozdíl od roušek chrání nanoroušky účinně nejen druhé, ale i svého nositele.

Špatná manipulace snižuje účinnost

Ať už si vyberete roušku, respirátor, nebo nanoroušku, svůj účel budou plnit jedině tehdy, když s nimi budete správně zacházet. Podstatné je zejména jejich vhodné skladování a případná sterilizace při opakovaném použití. Nepoužité ochranné pomůcky skladujte ideálně v původním obalu a vezměte si vždy jen kus, který aktuálně potřebujete. Na cestách ochranné pomůcky uchovávejte v pouzdře které lze dezinfikovat (např. ochranné obaly s ionty stříbra v modré a růžové variantě).

U kvalitních nanoroušek a respirátorů někteří výrobci připouští možnost opakovaného použití po sterilizaci, pro tu je ideální použít UV-C záření (dezinfekce přípravky na bázi alkoholu se u většiny výrobků nedoporučuje). Speciálně k tomu slouží UV-C box, do kterého se rouška vloží a během pěti minut je připravena k dalšímu použití. Box je navíc přenosný a můžete ho tak mít neustále při sobě. Další možností je využití UV-C lampy, která zároveň poslouží i ke kompletní dezinfekci interiérů a má tak velmi široké využití.

Kupujte kvalitní certifikované ochranné pomůcky. Našim zákazníkům nabízíme pečlivě vybrané a prověřené roušky, respirátory a nanoroušky. Všechny tyto produkty splňují předepsané normy. 

Padlo vám něco z naší nabídky do oka?