V rozvolňování už není zakopaný PES, teď rozbalujeme balíčky

Po dlouhých týdnech se zdá, že si můžeme malinko odfrknout a alespoň část našich životů se vrací k „normálu“. Děti prvního stupně už chodí třetí týden do školy alespoň rotačně. Od pondělka se k nim přidají i starší děti ze sedmi okresů. Stejně tak se někteří z nás už příští týden vypraví do kadeřnictví a kosmetických salónů (samozřejmě s negativním testem). Bohužel na to, co mnohým z nás schází nejvíc, třeba posezení v oblíbené restauraci či kavárně, víkend ve wellness nebo návštěva divadla, si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. 

Návrh bez názvu

PES patří minulosti, teď rozbalujeme balíčky 

Vláda po různých předcházejících rozvolňovacích strategiích přišla se šesti balíčky, které si budeme moct postupně rozbalit, když budou počty nakažených klesat tím správným tempem.  

Důležitá je takzvaná incidence, což je údaj, který v tomto konkrétním případě udává počet nově nakažených na 100 000 obyvatel za posledních 7 dní 

balíčkem číslo 1 již máme osobní zkušenost, patří do něj zejména výše zmiňovaná rotační výuka na prvním stupni ZŠ, návrat předškoláků do školek a obnovení praktické výuky na středních školách i v posledních ročnících vysokých škol. Stejně tak se otevřela papírnictví a prodejny s dětskou obuví a oblečením, v omezeném provozu otevřely i zoologické a botanické zahrady. Za splnění specifických podmínek byl dovolen i organizovaný amatérský sport dětí a mládeže.  

balíčku číslo 2 se můžeme těšit zejména na návrat dětí z druhého stupně do školních lavic, což bude pro děti téměř po roce. Od pondělí 3. 5. začnou v rotačním režimu fungovat druhé stupně základních škol a nižší stupně víceletých gymnázií v Královehradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Pardubickém kraji a Praze. Stejně tak se ve zmiňovaných krajích otevřou školky pro všechny děti, ty dokonce bez testů a roušek. Ve zbývajících krajích k tomuto rozvolnění dojde od 10. 5., obnoví se i praktická výuka ve všech ročnících vysokých škol. Stejně tak bude možné v omezeném režimu využít některé služby, jako je například kadeřník. Podmínkou je doložení negativního antigenního testu. Od 10. 5. se otevřou i další dosud zavřené maloobchodní prodejny. 

Na balíček číslo 3 se můžeme těšit teprve tehdy, kdy incidence klesne pod 100 trvale. Přijde s ním další uvolnění služeb nebo třeba zvýšení počtu hostů na svatbách.  

Pro většinu obyvatel bude ale skutečně zajímavý až balíček číslo 4, kterého se dočkáme při poklesu počtu nově nakažených pod 75. V něm už se totiž schovávají některé radosti života, kterých jsme se museli na dlouho vzdát. V omezeném režimu budou moct otevřít zahrádky restaurací, hotely, divadla. Dočkáme se i venkovních koncertů a návštěv hradů a zámků. Navíc opět o něco vzroste množství hostů na svatbách. Předběžně zaznělo, že balíčku číslo 4 bychom se mohli dočkat nejdřív 17. 5., ve hře je i možnost otevření zahrádek k tomuto datu, i když incidence ještě nebude na potřebných hodnotách.  

Balíček číslo 5, na který přijde řada, pokud čísla nově nakažených klesnou pod 50 na 100 000 obyvatel, nám pak otevře i vnitřky restaurací, kina, bazény a sauny. Vše samozřejmě v omezeném režimu, v případě potřeby s ochranou dýchacích cest a negativním testem.  

Balíček číslo 6 zatím není zpracován podrobně, nicméně jeho čas nastane, až bude počet nových případů nákazy na čísle 25 na 100 000 obyvatel. 

Tak co, těšíte se, nebo máte spíš deprese z toho, jak daleká cesta před námi ještě je? Dobrá zpráva je, že rozvolnění nějakým způsobem pokračuje. Protože jak praví oblíbené rčení, nemusí pršet, stačí, když kape. Určitě se vám bude v respirátoru dýchat líp, když víte, že děti mohou alespoň ob týden do školy a že se příští týden můžete nechat ostříhat. A to světlo na konci tunelu v podobě restaurace a kina tam někde je, jen musíme ještě chvíli vydržet (ano, tohle už jste asi slyšeli několikrát, ale jednou to prostě vyjít musí).  

Můžeme to urychlit? 

Samozřejmě, záleží totiž na každém z nás, jak zodpovědně budeme přistupovat ke snižování rizika nákazy. Jarní počasí za okny už svádí k tomu nechávat respirátor co nejčastěji v tašce, zároveň nás to táhne ven za lidmi, které jsme delší dobu neviděli. Je to pochopitelné. Ale ke všemu je potřeba přistupovat s mírou. Pokud při nejbližším hezkém víkendu všichni obklopíme výdejní okýnka restaurací bez respirátorů a rozestupů, může se nám rychle stát, že počty nakažených začnou zase stoupat a děti se nám ve školách dlouho neohřejí.  

Stále je potřeba vsadit na kvalitní ochranu dýchacích cest – v teplém počasí mohou být respirátory méně komfortní při nošení, doporučujeme spíš sáhnout po prodyšných libereckých nanorouškách, ve kterých se budete cítit pohodlně i při vyšších venkovních teplotách –, důkladně si mýt ruce a nezapomínat na rozestupy.