Očkování proti covid-19: Jak jsme na tom?

Budou to už čtyři měsíce, co do České republiky dorazily s velkou slávou první očkovací dávky proti onemocnění covid-19. Přes všechny počáteční kotrmelce a problémy s dodávkami vakcín se konečně zdá, že se očkování nějakým způsobem posouvá kupředu. A právě proto jsme se rozhodli připravit pro vás přehledné shrnutí toho, co se vlastně okolo očkování za ty 4 měsíce zvládlo, jak jsme na tom teď s proočkovaností populace a jaké máme vyhlídky do budoucna.  

ockovani

Počty naočkovaných stoupají 

Naočkováno bylo podle dat Ministerstva zdravotnictví k 21. 4. 2 647 527 dávek a více než 900 000 osob již dostalo i druhou dávku, a mají tak očkování kompletní. V tuto chvíli je tedy alespoň jednou dávkou naočkováno kolem 18 % dospělé populace. 

Aktuálně používané vakcíny 

O vakcínách se často vedou bouřlivé diskuze, a to nemusí jít nutně o ruský Sputnik. Drtivá většina naočkovaných dávek (přes 2 000 000) zatím byla vakcína Comirnaty, kterou asi znáte spíš pod médii používanějším označením Pfizer. Pomyslnou druhou příčku vakcínového žebříčku aktuálně drží vakcína AstraZeneca (přes 327 000 dávek) a na posledním místě je vakcína Moderna (přes 285 000 dávek). Dále do České republiky dorazily první várky jednodávkové vakcíny Johnson&Johnson a očkovat by se jimi mělo začít doslova každou chvílí, jedná se zatím ale jen o 14 400 dávek, což je v celkovém objemu očkování vlastně zanedbatelné množství. O dalších vakcínách stále není úplně jasno. Například CureVax bychom snad mohli očekávat někdy v červnu, Novavax, na který vsázela naše vláda, zatím stále prochází schvalováním Evropské lékové agentury a nedá se s ním určitě počítat dřív než v létě.  

Čekání na dávku 

Jelikož je onemocnění covid-19 obecně rizikovější pro ty dříve narozené, začalo se očkovat podle věku, pěkně od těch nejstarších. Registračním kolečkem si tedy už prošla generace devadesátníků, osmdesátníků i sedmdesátníků. V pátek 23. 4. by se mělo otevřít očkování i pro osoby starší 60 let. Podle optimistického vyjádření aktuálního ministra zdravotnictví by se hranice měla každý týden posunout o 5 let. Což by mohlo při troše nadsázky znamenat, že se pětatřicátníci dočkají už 28. 5. Zní to pěkně, ale realističtější odhad spíš bude, že se posouvání věkové hranice zase zpomalí.  

Věk ovšem není jediný faktor, který vám může zajistit očkovací dávku. Přednostně se také očkují takzvané prioritní skupiny, kam patří lidé se závažnějšími zdravotními problémy a dále zdravotníci, zaměstnanci zařízení sociálních služeb, hasiči, policisté, učitelé a zaměstnanci kritické infrastruktury. Jejich řady by se teď mohly rozšířit i o dobrovolníky, nezdravotnický personál zdravotnických zařízení a několik dalších menších skupin.  

Jde to, ale pořád to jde pomalu 

I přes obrovskou snahu zdravotníků u nás očkování stále postupuje pomaleji, než by si lidé přáli. I proto před některými nemocnicemi každý očkovací den stojí fronta lidí, kteří čekají, zda nezbyde nějaká dávka. Bohužel šance na úspěch je minimální, a tak většině z nás nezbývá nic jiného než si počkat na svůj řádný termín. Do té doby můžeme dělat alespoň maximum pro to, abychom zůstali zdraví a v dobré náladě. 

Prevence aneb opakování matkou moudrosti 

Nejúčinnějším preventivním opatřením je stále, ať se nám to líbí, nebo ne, ochrana dýchacích cest. V současné době to má být buď respirátor třídy FFP2, nebo nanorouška (za ty dlouhodobě bojujeme, protože máme na vlastní dech vyzkoušeno, že jsou uživatelsky prostě mnohem pohodlnější, přestože poskytují ochranu srovnatelnou s respirátory). Po dalším rozvolnění se možná zase vrátíme i ke klasickým rouškám, jejichž benefit je hlavně v nižší pořizovací ceně.

Druhým nejefektivnějším preventivním opatřením je akce čisté ruce (klid, s tou protikorupční kauzou to nemá nic společného), která spočívá v důkladném mytí rukou a jejich pravidelné dezinfekci. Dále si z té anticovidové svaté trojice pamatujeme ještě rozestupy – to taky pořád dává docela smysl. Naopak relativní novinkou jsou preventivní antigenní testy, které podstupují pravidelně zaměstnanci ve firmách i děti ve školách.

A na závěr nesmíme zapomínat na preventivní dezinfekci prostor, zejména, pokud se v nich mohl pohybovat někdo nemocný. K tomu vám nejlépe poslouží germicidní lampa, kterou stačí v místnosti na pár minut rozsvítit a bude prevenci učiněno za dostA samozřejmě pravidelný přísun selenu, zinku a vitaminů C a D (sluníčko už sice svítí, ale pořád nemá takovou sílu, aby pokrylo potřebnou denní dávku).