Jak na zodpovědné rozvolnění obchodu a služeb

Počty nakažených klesají, kapacity nemocnic se konečně trochu uvolňují, počty naočkovaných rostou. Zní to skvěle a zdá se, že po otevření škol nás čekají další rozvolňovací radosti. Otevřou se už všechny obchody a většina služeb, v dohledné době už svítí světýlko naděje i pro otevření hotelů a restaurací. Nikdo z toho pravděpodobně nemá větší radost, než ti, kteří se po dlouhých měsících mohou vrátit ke svému podnikání. Jak se ale postavit k preventivním opatřením tak, aby to nedopadlo jako o Vánocích?

Návrh bez názvu (3)

Nedá se nic dělat, ale je to tak trochu na hlavě každého z nás. Čím důsledněji budeme dodržovat  preventivní opatření, tím nižší je pravděpodobnost, že nám zase školy, obchody a služby zavřou. Pokud se staráme o prostor, do kterého přicházejí cizí lidé, zodpovídáme za jeho bezpečnost. 

Čistota půl zdraví 

Samozřejmostí je pravidelný úklid, který by měl zahrnovat důkladnou dezinfekci všech povrchů a míst, kterých se hosté dotýkají (nejexponovanější jsou v tomto směru kliky u dveří, umyvadlové baterie, zásobníky na mýdlo a papírové ručníky, vypínače…). Velkým pomocníkem jsou v tomto boji přístroje vyzařující UV-C záření. Ať už UV-C lampy, které vydezinfikují najednou plochu až 80 m2  (na větší prostory se dá použít více lamp) a ušetří tak mnoho práce s manuální dezinfekcí povrchů, tak třeba ruční UV-C lampy, které lze využít k lokální dezinfekci právě výše zmiňovaných exponovaných míst. Skvělou volbou je také germicidní čistička vzduchu, která efektivně dezinfikuje vzduch i za provozu. 

A zase ty ruce...

Samozřejmostí by měla být i dezinfekce na ruce pro hosty i personál. Tu pro hosty je vhodné umístit na viditelné místo, ideálně někam do cesty, aby ji někdo náhodou nepřehlédnul. Samozřejmě platí stále povinnost nosit ve vnitřních prostorách respirátor třídy FFP2 

Když všechno selže, pusťte na to ozón 

Pokud se nedej bože stane, že prevence selže a v konkrétních prostorách se potvrdí nákaza, není potřeba hned panikařit a předčasně ukončit sezónu. Stačí prostory nechat opravdu důkladně vydezinfikovat, v takových případech doporučujeme nechat to na odbornících a povolat technika s generátorem ozonu. Do čtyř hodin můžete zase otevřít a máte naprostou jistotu, že jsou prostory v pořádku. 

Nezbývá než si vzájemně popřát hodně štěstí při dodržování výše uvedeného a doufat, že do léta už to bude všechno za námi.