Cestování v létě 2021

Sezóna letních dovolených je téměř za rohem a spousta z vás už určitě přemýšlí nad tím, zda letos vyrazit na dovolenou, za jakých podmínek a kam. Pojďme se tedy společně podívat, jaké jsou vůbec možnosti. 

léto21

Cestovat za určitých podmínek lze 

To je asi ta nejpodstatnější informace. V rámci událostí předchozích měsíců mohla široká veřejnost snadno nabýt dojmu, že cestovat se prostě nesmí (a pak se divili, když na sociálních sítích přátel obdivovali fotky ze Zanzibaru). Cestovat je možné, nicméně nese to s sebou různá omezení, která se ne každému chce podstupovat. 

Sledujte mapu cestovatele 

Tu najdete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí a měla by (doufejme) obsahovat nejčerstvější informace o tom, kam a za jakých podmínek je možné vycestovat. Země na této mapě hrají několika barvami, od černé (extrémní riziko) přes tmavě a světle červenou (velmi vysoké riziko a vysoké riziko), žlutou (střední riziko) až k zelené (nízké riziko). Cesty jsou zakázány do zemí „černé kategorie“, tedy s extrémním rizikem nákazy. U ostatních se dozvíte zejména to, jaké podmínky je nezbytné splnit pro vycestování do vaší cílové destinace a jaké pro návrat domů. U zemí s velmi vysokým rizikem nákazy vás čeká antigenní či PCR test před vstupem zpět do ČR, následně karanténa a nejdříve pátý den po návratu můžete podstoupit PCR test (samozřejmě na vlastní náklady). Naopak u zemí s nízkým rizikem nákazy nejsou aktuálně žádné specifické podmínky pro návrat. 

Jak je to s těmi covid pasy? 

Téma, které bezesporu cloumá celou Evropou. V ideálním případě by se mělo jednat o univerzální dokument, který by měl očkovaným, snad i negativně testovaným a těm, kteří mají prokazatelně protilátky, umožnit cestování bez nějakých větších omezení. Bohužel, i když se léto nezadržitelně blíží, o konečné podobě covid pasů stále panuje nejistota. V České republice by se měly začít testovat již od pondělí 17. 5. a v tuto chvíli je ještě předčasné spekulovat o jejich finální podobě. Ministři řeší i další varianty, například dohody s některými státy o tom, aby mohli alespoň očkovaní cestovat bez omezení. 

Očkovaní jsou z toho venku (nebo alespoň někteří z nich) 

Pokud patříte mezi ty, kteří již dostali obě dávky a od té poslední už uběhlo alespoň 14 dní, jste skoro v suchu. Krom toho, že budete mít nárok na covid pas, jakmile o nich bude jasno, pravděpodobně pro vás budou nějaké ty cestovatelské výjimky platit už dřív. Už dnes se při návratu do ČR můžete jen prokázat certifikátem o očkování. Toto paradoxně neplatí třeba pro české občany, kteří absolvovali očkování v zahraničí. Ti bohužel musí pěkně na test a do karantény stejně jako nenaočkovaní, protože nedisponují certifikátem o provedení očkování v ČR.  

Všeho s mírou 

I když už jsme všichni z více než rok trvajících omezení všeho druhu unavení a otrávení a nemůžeme se dočkat, až zahodíme respirátory a budeme žít bez omezení, měli bychom mít na paměti, že ještě nemáme úplně vyhráno. Pořád je mezi námi mnoho lidí, kteří očkování absolvovat nemohou (někteří dočasně, jiní trvale), v různých koutech světa se stále objevují nové nebezpečné mutace viru a dostaneme se z toho zkrátka jenom tak, že budeme opatření dodržovat a budeme se chovat ohleduplně vůči ostatním. Stále bychom měli nosit ochranu dýchacích cest, mýt nebo dezinfikovat si důkladně ruce, dezinfikovat povrchy a předměty, které jdou „z ruky do ruky“ a nevyhledávat místa s velkou koncentrací lidí, pokud to není nezbytně nutné.