Ministři na orloji, očkování pro všechny a od června bez roušek?

Tento týden byl na informace z covidového rybníčku velmi bohatý. Pojďme se ve zkratce podívat, co to znamená pro většinu normálních smrtelníků. 

Návrh bez názvu (6)

Ministerský orloj 

V úterý nás šokovala informace, že na postu ministra zdravotnictví po 48 dnech končí Petr Arenberger. To samo o sobě by až takový šok nebyl, vždyť vydržel dokonce o celých 10 dní déle než jeden z jeho předchůdců, plukovník Prymula. Překvapivé je ovšem to, že na pomyslném ministerském orloji pravděpodobně došli apoštolové a otáčí se už podruhé kolem dokola. Na toto letos nejošoupanější ministerské křeslo se totiž vrací bývalá pěvecká star Adam Vojtěch. To mohlo zklamat ty z nás, kteří už počítali s tím, že se na postu ministra postupně vystřídáme úplně všichni. Každopádně, když se na to podíváme z trochu jiného úhlu, třeba celé to covidové šílenství alespoň skončí s tím samým ministrem zdravotnictví, se kterým i začalo.  

Incidence pod 50 

A teď vážně. Ať už sedí na křesle ministra zdravotnictví kdokoliv, pro většinu obyvatelstva je podstatné zejména to, že incidenci se stále daří udržet pod 50 a rozvolňování vesele pokračuje. Od 31. 5. se tedy dočkáme dalších kratochvílí, třeba otevření vnitřních prostorů restaurací, bazénů, galerií a muzeí či různých společenských akcí. Vše samozřejmě zatím v respirátorech a s negativním testem, očkováním nebo v ochranné lhůtě po prodělání onemocnění covid-19. 

Testování od června 

Od června se mění systém bezplatného testování. Dosud se občané mohli nechat otestovat antigenním testem každé tři dny. Nově mohou absolvovat měsíčně 2 PCR testy (které lze využít i pro cestu do zahraničí) a až 4 antigenní testy 

Pokud potřebujete antigenní test absolvovat častěji, můžete se na něj přihlásit jako samoplátci nebo si pořídit testy vhodné i pro samotestování doma. 

Očkování skoro pro všechny 

Další skvělou zprávou je, že registrace k očkování zdolala všechny pomyslné stupně a otevírá se pro všechny. Od pondělí 24. 5. pro věkovou hranici nad 35, od středy 26. 5. nad 30 let a od 1. 6. se mohou zaregistrovat všichni ostatní zájemci starší 16 let. Mimo tedy zůstávají už pouze děti (žádná z vakcín není momentálně schválená pro očkování mladších 16 let), většina těhotných žen (aktuálně se o tom vedou bouřlivé diskuze, v některých jiných zemích je očkování těhotných naopak doporučováno) a osoby s některými alergiemi a poruchami imunity či jinými zdravotními problémy, při kterých může být vakcinace riziková (v takových případech posuzuje vhodnost očkování ošetřující lékař). 

Na zahrádce už po první dávce očkování a až půl roku po covidu 

Mezi další významné květnové změny patří prodloužení ochranné lhůty po covidu z dosavadních 90 na 180 dní (pokud tedy disponujete dokladem o tom, že jste onemocnění prodělali, půl roku od prvního testu ho můžete využívat jako propustku na všechna místa, kde by po vás jinak požadovali očkování či negativní test). Stejně tak se očkováním nově můžete prokázat už 21 dní po aplikaci první dávky 

Další velká vlna v půlce června

Samozřejmě myslíme vlnu rozvolňovací, nebojte se. Od poloviny června se totiž možná na spoustě míst i nadechneme bez roušek a respirátorů. Ve hře je i varianta, že si ochranu dýchacích cest ponecháme v létě jen v MHD a ve zdravotnických zařízeních, ale většina odborníků je k tak velkému rozvolnění spíše skeptická. Nezbývá než doufat, že se opatření nastaví tak, abychom si mohli užít léto pokud možno bez zbytečných omezení, ale zase si to pak neodskákali na podzim.  

Svatá covidová trojice na závěr 

Nesmí chybět tradiční shrnutí tří nejzákladnějších pravidel hry. Stále bychom měli sami sebe i své okolí chránit ochranou dýchacích cest alespoň v interiérech a na místech s vysokou koncentrací lidí, neměli bychom zapomínat na časté a důkladné mytí rukou a dodržování rozestupů.