Do hotelů a restaurací se konečně vrátil život. Jak ho tam udržet?

Modlitby mnohých podnikatelů i jejich hostů byly vyslyšeny a už několik dní můžeme vesele navštěvovat svoje oblíbené hotely a restaurace (bary, kavárny...). Zatím sice s určitými omezeními, které nemusí být každému příjemné, ale můžeme.  Provozovatele těchto podniků teď, po extrémně náročném roce, kdy se velká část z nich pohybovala na hraně bankrotu, čeká spoustu nových výzev. I na nich totiž závisí, jestli bude epidemie dál pod kontrolou a rozvolňování bude pokračovat.  

Návrh bez názvu (7)_1

Aby hosté dodržovali pravidla 

Ano, tohle může být oříšek. Ono se to snadno řekne, neobsloužit hosta bez testu. Ale může si dneska hospodský nebo hoteliér dovolit odhánět platící hosty? Nezbývá než doufat, že sami hosté budou zodpovědní a ohleduplní ke svému okolí. Povyrazit se prostě můžete jen s negativním PCR či antigenním testem (naštěstí jsou akceptovány i samotesty), po očkování (nejdřív 22 dní po první dávce) nebo 180 dní od prvního pozitivního testu při ochoření covidem.  

Dezinfekce všude, kam se podíváš  

Provozovatelé jsou povinni zajistit pravidelnou dezinfekci často dotýkaných ploch. Takže kromě důkladného vydezinfikování celého zařízení před samotným otevřením je také důležité průběžně dezinfikovat všechno, čeho se hosté dotýkají – zejména tedy povrchy stolů a židlí, sociální zařízení a kliky u dveří, vypínače, zábradlí...  

Rychle zničit 99,9 % všech virů a bakterií na povrchu i ve vzduchu 

Velkým pomocníkem jsou v tomto boji přístroje vyzařující UV-C záření. Můžete použít UV-C lampy, které je vhodné zapnout vždy po skončení otevírací doby a které vydezinfikují najednou plochu až 80 m2 (na větší prostory jednoduše můžete použít více lamp), čímž ušetří personálu mnoho času a práce s manuální dezinfekcí povrchů. Navíc máte jistotu, že se žádné místečko nevynechalo, lampa totiž dezinfikuje všude tam, kam dopadá její záření. Pokud sáhnete po variantě lampy s ozonizérem, ozon vydezinfikuje i místa, kam lampa běžně nedosvítí (ve spárách, pod nábytkem). Navíc si poradí i s nepříjemným zápachem. 

Další možností jsou ruční UV-C lampy, které lze využít i během provozu k lokální dezinfekci exponovaných míst, jako jsou právě zmiňované kliky u dveří, baterie umyvadel, splachovadla na toaletách apod. Perfektně dezinfikují za pouhých 6 vteřin.

Samozřejmostí by měla být i dezinfekce na ruce pro hosty i personál. Tu pro hosty je vhodné umístit na viditelné místo u vstupních dveří tak, aby ji nikdo nepřehlédl.  

 
Větrejte jako o život nebo zapněte germicidní čističku 

Ano, přesně k tomu vás totiž nabádá mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví. Doslovně to tedy říká o trochu méně pochopitelněji, ale význam je stejný. Časté a intenzivní větrání je určitě prospěšné, ale v některých provozech obtížně realizovatelné, navíc samo o sobě nemusí být tak účinné. Do prostor s vyšší koncentrací hostů doporučujeme spíš sáhnout po germicidní čističce vzduchu, která vzduch dezinfikuje pomocí UV záření a zbavuje ho 99,9 % virů a bakterií. Její nesporná výhoda je, že je naprosto bezpečná a můžete ji používat i v přítomnosti hostů.  

A co dělat, když prevence nestačí? 

I při maximální snaze dodržet všechna preventivní opatření se prostě může stát, že se u někoho z personálu nebo hostů potvrdí nákaza. V takovém případě je nutné provést kompletní dezinfekci kontaminovaných prostor. Zde lze maximálně doporučit dezinfekci ozonem, díky které lze nejpozději za 4 hodiny prostory zase bezpečně využívat. Navíc ozon proniká i do míst, kam se s manuální dezinfekcí lze dostat jen obtížně. Další vhodnou variantou jsou již zmiňované UV-C lampy, které lze kromě preventivní dezinfekce využít i v případě potvrzení nákazy. Časově asi nejnáročnější variantou je ruční manuální dezinfekce veškerých povrchů a důkladné vyvětrání.  

Doporučení na závěr

Neklesejme na mysli. I když už jsme z těch všech opatření a situace obecně celí udodržovaní, blížíme se do cílové rovinky. Očkování postupuje rychle, služby fungují... léto si sice ještě užijeme s lehkou administrativní zátěží v podobě kontrolování dokladů o očkování, negativním testu či prodělání nemoci, ale postupujeme tím správným směrem. Nenechte si zkazit radost ze současných krásných dnů.