Podzimní úklid stisknutím tlačítka

Teď na podzim ještě není na řadě velký vánoční úklid (ono to za pár týdnů přijde, nebojte, nevyhnete se tomu), ale většinou nás čeká mnohem sofistikovanější úklidové klání. Je jím boj s viry a bakteriemi, které nás teď, v chřipkovém a rýmičkovém období, ohrožují víc než kdy jindy. Podejte svojí slábnoucí imunitě pomocnou ruku a alespoň z vlastního domova vytvořte bezpečnou zónu, kde na vás nemůžou. Vždyť to, že čistota je půl zdraví, nám vtloukaly do hlav už naše babičky (a jim zase ty jejich). 

Návrh bez názvu (23)

Dezinfikujte – alespoň párkrát do roka 

Nedá se nic dělat, vodou prostě bakterie, viry a další škodlivé mikroorganismy nezaženete. Nikdo po vás nechce obsesivní savování domácnosti třikrát týdně, ale zahrnout do svých pravidelných úklidových radovánek dezinfekci třeba jednou měsíčně je určitě dobrý nápad (prostory s vyššími nároky na hygienu je vhodné dezinfikovat jednou týdně). 

Ale čím? 

Největší kámen úrazu nastává už při výběru dezinfekčního prostředku a manipulaci s ním – co si budeme povídat, smrdí to, nadýchat se toho určitě není nic zdravého, a navíc to často ničí kůži na rukou (ale tu mnohým z nás ničí i doporučované řešení, kterým jsou úklidové rukavice). Existují samozřejmě domácí eko varianty, jako je třeba starý dobrý ocet, ale žít delší dobu v domácnosti s octovým odérem nejspíš taky nechcete.  

Naštěstí pro vás máme jeden tip. Jsou jím UV-C lampy. Přístroje, které se ještě před rokem a půl používaly převážně jen ve zdravotnictví, potravinářství a dalších oblastech s enormními nároky na hygienu, se nyní díky pandemii covidu-19 dostaly i do domácností nás, běžných smrtelníků. Tyto chytré a nesmírně užitečné přístroje teď totiž pořídíte už za cenu kolem tisícovky a usnadňovat práci vám budou klidně celé roky 

Jak to funguje? 

Úplně jednoduše – lampy vyzařují ultrafialové záření, které ničí viry a bakterie (ale i plísně, roztoče...) všude tam, kam dopadá. Stačí uklidit jako vždycky a po skončení v místnosti jen zapnete lampu (15 minut v malých místnostech, 30 minut ve středních, 60 minut ve velkých). Jakmile uslyšíte signál, že lampa dokončila svoje dílo, je místnost bez virů a bakterií a už stačí jen vyvětrat.  

Lampa s ozonem je účinnější, ale není pro netrpělivé povahy 

Sofistikovanější verze našich lamp má silnější zářivku, která produkuje malé množství ozonu. Ten se dostane i tam, kam ultrafialové světlo nedosvítí – do spár, pod nábytek apod. Díky tomu dezinfikuje ještě efektivněji a spolehlivěji. Ovšem tyto lampy mají i stinnou stránku – po jejich vypnutí není možné do místností cca 60 minut vstupovat a je nutné počkat, až se ozon rozpadne na kyslík. Poté je opět potřeba řádně vyvětrat.  

Kde je doma nejvíc bakterií? 

Samozřejmě – na toaletě a v koupelně, tam je všichni tak nějak čekáme a taky tam s nimi nejčastěji zkoušíme bojovat. Je to skutečně část vaší domácnosti, kterou je vhodné dezinfikovat každý týden. Pokud máte navíc toaletu v koupelně, bakterie se s každým spláchnutím šíří v jejím okolí (takže i na ručníky, kartáčky na zuby...), v takovém případě se nebojte lampu klidně používat denně.  

Hygienicky čistá kuchyně bez úmorného oplachování 

Dalším oblíbeným letoviskem těchto nezvaných návštěvníků je kuchyně. Taková houbička na nádobí pod mikroskopem... to stojí za to. Navíc je to tady složitější s použitím klasických dezinfekčních prostředků – když už se pustíte do dezinfekce povrchů v kuchyni, je pak potřeba je důkladně očistit od samotné dezinfekce, aby se nedostala do potravin. To se vám při dezinfekci pomocí lampy nestane. Naopak, pokud využijete lampu s ozonem a necháte ji chvíli působit například na zeleninu a ovoce určené k uskladnění ve sklepě, vydrží mnohem déle v perfektní kondici.  

Zbytek domu nezaostává 

Ani ložnice a obývací pokoj nebo třeba předsíň nejsou rozhodně bakterií prosté. Drží se v matracích, na klikách dveří i madlech skříní, mnoho si toho přineseme zvenku na botách a oblečení... Zkrátka a dobře, když to jednou do měsíce vydezinfikujete všechno, určitě ničemu neublížíte. Což by při otírání dezinfekčními ubrousky nebo hadříkem namočeným v dezinfekčním prostředku mohla být práce na celý den, ale s UV-C lampou vám stačí jen lampu zavřít do místnosti, stisknout tlačítko na dálkovém ovládání a nechat ji 15–60 minut svítit. 

Tip na závěr 

Když lampu v místnosti zapnete, můžete v jejím okolí rozložit předměty, které chcete také dezinfikovat. Mobilní telefon, klíče, ovladač – to jsou všechno předměty, na kterých se za celý den nasbírá spoustu bacilů. Tímto jednoduchým trikem je můžete udržovat hygienicky čisté jen tím, že je během úklidu necháte ležet na polici :)