Respirátory povinně „zatím“ jen k porodu a do autoškoly

Od 30. ledna se na nás opět sesypalo několik zpřísnění už tak náročných protiepidemických opatření. Jedním z nejdiskutovanějších opatření bylo zavedení povinného nošení respirátorů třídy FFP2 v MHD a v obchodech po vzoru sousedního Rakouska. Nakonec bylo od 30. ledna jejich nošení zatím pouze důrazně doporučeno. Výjimkou jsou zkoušky v autoškole, během kterých ho musí mít povinně instruktor i žák. Stejně tak povinnost platí pro tatínky u porodu a návštěvy v nemocnicích (pokud jsou návštěvy v konkrétní nemocnici a na konkrétním oddělení povoleny). 

respiratory_1364x1024

Nicméně protože „zatím“ v této době znamená, že už zítra může být všechno jinak, a protože vláda na dva měsíce zprostila respirátory DPH, je teď vhodná chvíle se předzásobit. Pojďme si dát malé respirátorové opáčko, ať při výběru nesáhnete vedle.

Jak vybrat vhodný respirátor?

První, s čím se při výběru pravděpodobně setkáte, bude jeho třída podle účinnosti filtrace. Podle evropské normy EN 149+A1 respirátory dělíme do tří základních tříd.

FFP1 – tento respirátor poskytuje nejnižší míru ochrany, jeho filtrační účinnost je vyšší než 80 %.

FFP2aktuálně doporučovaná třída respirátoru, jeho filtrační účinnost je vyšší než 94 %.

FFP3 – nejvyšší míra ochrany, filtrační účinnost vyšší než 99 %.

Nicméně na našem trhu se nevyskytují pouze evropské výrobky, a tak se můžete setkat s respirátorem označeným KN95, jeho filtrační účinnost víceméně odpovídá evropské FFP2, pouze je výrobek certifikovaný podle čínské normy. To samé platí i pro výrobky s označením N95, které jsou certifikovány podle normy americké.

Jako u všech ochranných pomůcek doporučujeme sáhnout hlavně po produktech od prověřených výrobců a ujistit se, že je výrobek označený CE (prohlášení o shodě) s platným číselným kódem.

S ventilem, či bez ventilu? Toť otázka

Při výběru respirátorů také můžete stát před volbou, zda sáhnout po respirátorech s výdechovým ventilem, či bez něj. Tady je upřímně řečeno každá rada drahá. Respirátory nejvyšší třídy FFP3 s výdechovým ventilem jsou určitě pro svého nositele skvělou volbou – poskytují prakticky 100% ochranu před viry, ale přitom se v respirátoru nehromadí CO2 a lépe se přes něj dýchá. Na druhou stranu výdechovým ventilem vydechujete nefiltrovaný vzduch, kterým potenciálně můžete ohrožovat své okolí. Odborníci tedy doporučují ohleduplnost a respirátor s výdechovým ventilem ještě překrýt rouškou. Navíc se na respirátory s výdechovým ventilem nevztahuje zproštění DPH. 

Respirátory lze nosit i opakovaně – ale jen některé

Běžně dostupné respirátory jsou, stejně jako roušky, určené k jednorázovému použití. Na trhu ale existují výrobky, které lze nosit i opakovaně. Patří sem například samočistící nanovlákenný respirátor RespiPro od českého výrobce Respilon, který sám deaktivuje viry a díky tomu ho můžete bez další péče nosit až sedm dní.

V případě potřeby můžete dezinfikovat

Někteří výrobci respirátorů připouští možnost jejich dezinfikování a opakovaného použití v případě nutnosti. Tou se rozumí zejména nedostatek ochranných pomůcek v době epidemií. K tomuto účelu je nejvhodnější dezinfekce pomocí UV záření, kterou zvládnete sami z pohodlí domova buď s použitím UV-C germicidní lampy, nebo sterilizačního UV-C boxu (u toho oceníte zejména rychlost – respirátor je připraven k dalšímu použití už za 5 minut). Někteří výrobci dále připouští použití speciálních dezinfekčních sprejů na bázi alkoholu, ty ale některým ochranným pomůckám naopak snižují účinnost, a tak je potřeba jejich použití diskutovat vždy přímo s výrobcem.

Ani v respirátoru nemusíte splynout s davem

V neposlední řadě vás určitě bude zajímat i design respirátoru. Dnes už naštěstí není problém kromě tradičního bílého provedení sehnat i respirátory v různých barvách. Třeba černý elegantní respirátor s vrstvou z aktivního uhlí. 

Některé nanoroušky poskytují ochranu srovnatelnou s respirátorem

Kategorie ochranných pomůcek, kterou vládní doporučení bohužel stále opomíjejí, jsou nanoroušky. Ty kvalitnější z nich přitom svého nositele ochrání před 99,9 % virů a bakterií, oproti respirátorům se v nich lépe dýchá a ve srovnatelné kvalitě jsou cenově dostupnější. Z kategorie nanoroušek doporučujeme zejména liberecký Rolls-Royce mezi rouškami – nanoroušky Cubo. Pro děti jsou pak skvělou volbou nanoroušky Junior od českého výrobce Spur.

Správná manipulace je základ

Ať už si zvolíte respirátor bílý, černý, český, nebo čínský, aby byla zachována jeho účinnost, je důležité s ním správně manipulovat. Doma respirátory skladujte ideálně v původním obalu na suchém místě, pokud si potřebujete na cestách respirátor na čas sundat (nebo s sebou mít náhradní), pořiďte si na něj vhodné pouzdro, které lze dezinfikovat.