Bez virů i bez starostí? Řešení nabízí ultrafialové záření, pusťte si ho do domácnosti i do kabelky

Už od března se na každém kroku setkáváme s enormními nároky na hygienu. Volný nádech bez roušek si mimo bezpečí domova už skoro neumíme představit, z rukou nám od neustálého dezinfikování skoro slézá kůže a naše domovy i pracoviště jsou cítit dezinfekčními prostředky skoro jako operační sály v nemocnicích. Od roušek a dezinfekce rukou vám zatím nepomůžeme, ale co se týče neustálé dezinfekce předmětů i povrchů v interiérech, známe jednoduché a dostupné řešení.

lifestyleUVC lampa + box + pistole  1364 x 1024 2

Budiž světlo! To ultrafialové

Dezinfekční účinky ultrafialového záření typu UV-C už dávno nejsou žádným tajemstvím. Jedná se o nejtvrdší z několika typů ultrafialového záření, jehož vlnová délka nepřesahuje 280 nanometrů a které dokáže hravě zlikvidovat 99,9 % virů, bakterií, roztočů i plísní. Ultrafialový paprsek totiž proniká přes buněčnou membránu mikroorganismů, a tím trvale poškozuje jejich DNA.

UV-C záření je běžným pomocníkem například při dezinfekci vody, vzduchu nebo při sterilizaci lékařských nástrojů. A není proto divu, že dnes, kdy pandemie koronaviru znepříjemňuje život lidem snad ve všech koutech světa, UV-C záření sklízí obrovský úspěch a našlo si cestu i do našich domácností, provozoven i kabelek.

Ekonomicky i ekologicky (a taky bez práce)

Protože se přístroje vyzařující ultrafialové záření těší obrovské popularitě po celém světě, dávno už se nejedná o nedostupné luxusní hračky. Naopak, kvalitní UV-C lampu dnes pořídíte za pár tisíc, UV-C box dokonce za pár stovek, přitom oba přístroje vám mohou sloužit roky.

Navíc celý proces dezinfekce probíhá velmi rychle (od 10 vteřin do 90 minut, podle typu přístroje a velikosti dezinfikované plochy) a bez použití dezinfekčních prostředků nebo vzniku dodatečných odpadních produktů. To vše na základě stisknutí jednoho tlačítka. Konečně můžete poslat hadr a dezinfekci na zaslouženou dovolenou.

UV-C lampa – spolehlivý parťák pro celou domácnost i firmu

Germicidní UV-C lampy se staly v posledních měsících naprostým hitem. Nabízí univerzální využití (domácnosti, kanceláře, ordinace, školy, obchody…) a všechny výhody profesionální dezinfekce interiérů, jen s dvěma zásadními zlepšováky:

1) Jednoduchost. K jejich obsluze nepotřebujete profíka, zvládnete to hravě sami.

2) Cena. UV-C lampa vás bude jednorázově stát podobné peníze jako jedna profesionální dezinfekce vašeho domova nebo kanceláří, nicméně lampa vám pak prostor vydezinfikuje ještě mnohokrát (životnost světelné trubice je 8 000 hodin, navíc je vyměnitelná).

UV-C lampa si běžně poradí s místností do velikosti 60 m, na větší prostor můžete použít více lamp. Můžete si podle velikosti dezinfikovaného prostoru zvolit program na 15, 30 nebo 60 minut. Lampu pohodlně zapnete přiloženým dálkovým ovládáním, které má dosah 30 metrů a funguje i přes zeď.

Lampa standardně dezinfikuje všude tam, kam dopadá UV-C záření. Pokud byste chtěli dezinfekční účinky ještě podpořit, můžete sáhnout po lampě s ozonizérem. Ta disponuje světelnou trubicí pracující na nižší vlnové délce, díky čemuž při jejím záření vzniká ozon. Ten se pak v místnosti dostane i tam, kam UV-C paprsky nedopadají (pod nábytek, do spár…). Tato lampa má navíc i program na 90 minut, během kterého spolehlivě vydezinfikuje prostor o ploše až 90 m2. Na druhou stranu, zatímco po použití běžné UV-C lampy stačí v místnosti vyvětrat 15 minut, po použití té s ozonizérem je potřeba hodinu počkat, než do místnosti můžete vstoupit, a až pak 15 minut větrat. Je tedy účinnější, ale její používání je časově i organizačně o trochu náročnější.

UV-C box – dezinfikuje drobnosti do 5 minut a můžete ho mít pořád při sobě

Geniální malá krabička, která se vejde do kabelky. Nejvíc virů a bakterií si totiž předáváme právě na drobných předmětech denní potřeby, které často jdou takříkajíc z ruky do ruky. Patří sem klíče, mobilní telefony, bankovky a mince, ovládání na brány apod. Díky UV-C boxu jsou tyto drobnosti do 5 minut perfektně sterilizované a připravené k dalšímu použití. Úplně stejně lze v UV-C boxu sterilizovat nanoroušky, u kterých výrobci připouští v případě potřeby opakované použití po sterilizaci. Vnitřní rozměry čisticí komory jsou 180 × 100 × 22 mm.

UV-C ruční germicidní lampa – když chcete cílit jen na kritická místa. Stačí vám 10 vteřin

Chopte se ruční UV-C lampy a jako akční hrdina vydezinfikujte za pár vteřin všechna exponovaná místa – kliky dveří, koupelnové baterie, volant v autě, pracovní náčiní, ovládací panel ve výtahu apod.

Je ideálním řešením tam, kde nepotřebujete plošně dezinfikovat celý prostor (tam použijte velkou UV-C lampu) a nemáte čas ani náladu z něj stěhovat kytky, zvířátka a další osoby. A zároveň se nechystáte dezinfikovat malý předmět, který by bylo možné zavřít do UV-C boxu.

Ruční lampu můžete použít prakticky kdykoliv, ať už chcete dezinfikovat kliku po každém návštěvníkovi vaší kanceláře, nebo vyhubit bakterie v lednici. Vydrží v provozu až 150 minut a nabíjí se USB- C kabelem.

A co s UV-C hračkami, až to celé skončí?

Nebojte, i když vás k myšlence na koupi dezinfekčních přístrojů dovedla současná situace okolo koronaviru, po jejím skončení určitě neskončí v koutě. Sami brzo zjistíte, jak všestranní pomocníci to vlastně jsou. Uvádíme jen pár ilustračních situací, kdy vám poslouží i mimo současnou pandemii:

  • Chřipková epidemie je tady každý rok.
  • Kromě virů hubí i bakterie, takže jsou účinnými pomocníky při úklidu, ať už při čištění lednice, nebo pravidelné dezinfekci koupelny (zapnout tam na 15 minut lampu je prostě jednodušší než všechny povrchy manuálně čistit dezinfekčními prostředky).
  • Stejně tak hubí i plísně, ocení je tedy každý z nás, komu se doma občas objeví problém s plísní kolem oken, na obvodových zdech nebo ve sklepech.
  • UV-C záření likviduje i bakterie způsobující zápach.
  • Spolehlivě zatočí s roztoči, díky tomu dokážou nesmírně usnadnit život nejen alergikům.
  • Rozhodně zastanou hodně práce i při úklidu po vašich zvířecích mazlíčcích.

 

A co další přístroje pracující s ultrafialovým zářením?

Zároveň s narůstající popularitou dezinfekce prostřednictvím UV-C záření se vedou debaty o využití dalších přístrojů, které produkují ultrafialové záření, konkrétně solárií. Tady bohužel nemáme úplně pozitivní zprávy. Záření, které vychází ze solárka, je standardně typu UV-A a UV-B, z hlediska dezinfekčních účinků je tedy neúčinné. Takže pokud solárkem disponujete a půjdete se opalovat s mobilním telefonem, sice vám to nijak neuškodí, ale bakteriím a virům bohužel také ne.