Co potřebujete vědět o třetí vlně

Jak je to vlastně s tou třetí vlnou? Z médií není stále úplně jasné, jestli už začala, nebo ji teprve máme vyhlížet z okna. Někdo už dokonce začíná mluvit o čtvrté vlně, na kterou bychom se podle předběžných odhadů měli připravit koncem března. Nicméně když se podíváme na fialovou mapku systému PES z první poloviny ledna a na grafy denního nárůstu potvrzených případů, zdá se, že už je to nějaký ten pátek tady. A podle některých odborníků bude tato třetí vlna zatím tou nejhorší, navíc nám situaci začíná komplikovat i nakažlivější britská mutace viru. Jak tedy třetí vlnu zvládnout se zachováním fyzického i psychického zdraví?

Návrh bez názvu (27)

Očkování – světlo na konci tunelu

Oproti předchozím dvěma vlnám můžeme vidět jisté světlo na konci tunelu v podobě očkování. Podle očkovací strategie, která byla vládou schválena 22. 12. 2020, by se obyvatelstvo mohlo kompletně proočkovat do června 2022. Pro návrat k normálnímu životu by podle epidemiologů měla stačit proočkovanost 60–70 % dospělé populace, které lze podle optimistických očekávání momentálního ministra zdravotnictví dosáhnout do konce léta. Otázkou ale zůstává, zda se vůbec tak velké procento obyvatelstva dobrovolně očkovat nechá.

První nesmělé očkovací pokusy proběhly již koncem prosince, kdy došlo k naočkování některých zdravotníků a klientů domovů pro seniory. Od 15. 1. následovaly registrace občanů starších 80 let, tuto etapu sice provázely určité porodní bolesti, ale aktuálně se zdá, že vše relativně funguje a očkování i přes komplikace s dodávkami vakcín nějak probíhá. 18. 1. se k seniorům měli připojit i další zdravotníci, nicméně začátek jejich registrace byl prozatím posunut na termín 26. 1. Dle dalších původních plánů měla být od začátku února možná i registrace pro širší veřejnost, kdy by přihlášeným bylo přiřazováno pořadí na základě věku, zdravotního stavu a dalších faktorů (takže i kdybyste se přihlásili v únoru, na řadu byste se mohli dostat až v létě). Bohužel už v tuto chvíli víme, že se registrace pro veřejnost k 1. 2. nespustí a kvůli zpoždění dodávek vakcín ze strany dodavatelů dojde v očkovacím plánu rozhodně k prodlevě. Tomuto tématu se dále věnujeme v samostatných článcích o očkování.

Za zmínku určitě stojí i to, že žádná z vakcín není zatím schválená pro použití u osob mladších 16 let, děti se tedy v dohledné době očkovat nebudou. Stejně tak nelze očkovat těhotné a kojící ženy nebo třeba osoby s alergií na některou ze složek vakcín.

Noste roušky, má to opravdu smysl

I když se v současné době všichni upínáme k výše zmíněnému očkování, bude to ještě chvilku trvat. Zatím je tedy stále nejjistější formou ochrany rouška či respirátor. Naštěstí si můžete vybrat z nepřeberného množství ochranných pomůcek. Nejdostupnější ochranou jsou klasické jednorázové ústenky – raději ale sáhněte po těch kvalitních a certifikovaných. Skvěle hodnoceny jsou dlouhodobě například české roušky Mesaverde, navíc je seženete i v dětské velikosti (a atraktivním maskáčovém designu). Nově vám navíc můžeme nabídnout i chirurgické roušky nejvyšší třídy IIR2

Pro náročnější jsou tady pak nanoroušky a respirátory. Jejich cena je sice vyšší, nicméně poskytují svému nositeli i jeho okolí téměř 100% ochranu před viry a bakteriemi. Navíc některé z nich můžete sterilizovat pomocí ultrafialového záření a díky tomu je použít opakovaně (ke sterilizaci roušek a respirátorů je ideální sterilizační box nebo UV-C lampa). Opět se vyplatí raději sáhnout po prověřených českých výrobcích než po laciných napodobeninách z Asie. Spolehnout se můžete například na nanoroušky značek Spurtex a Cubo, u respirátorů neuděláte chybu s výrobky Promedor. Navíc jsme pro aktuální enormní zájem o respirátory doplnili nabídku i o cenově dostupnější kousky KN95

A nejenom sportovci rozhodně ocení textilní nákrčníky značky Respilon, které díky nanovlákenné membráně roušku snadno zastoupí. Vybrat si můžete z několika barevných provedení a k dispozici jsou i velikosti pro děti.

Čistota půl zdraví

Ano, ruce, přesně tak. Ani tohoto protivného doporučení se ještě nějaký ten pátek nezbavíme. Našima rukama zkrátka za den projde ledasco a opatrnosti není nikdy nazbyt, dopřejte svým rukám tedy pravidelnou péči ve formě pečlivého drhnutí mýdlem a občasnou spršku dezinfekcí.

Prevence je lepší než karanténa

K důkladné preventivní dezinfekci vede několik cest, od manuálního použití dezinfekčního prostředku přes využití UV-C záření až po profesionální zásah ozonem.

Manuální dezinfekce je jednorázově nejdostupnější, nicméně při pravidelném používání je časově náročná, lze ji tedy doporučit spíš do domácností a prostor s menší koncentrací osob.

UV-C lampy dezinfikují oproti tomu prostor i vzduch zcela bez práce, pouze je potřeba před jejich zapnutím z místnosti odstranit veškeré živé organismy (lidé, zvířata, květiny). Nespornou výhodou je, že k jejich obsluze nepotřebujete profesionálního technika, stačí vám dálkové ovládání. A stejně dobrou službu odvedou i přenosné germicidní lampy, které naopak dezinfikují lokálně vše, na co s nimi posvítíte – kliky, umyvadlové baterie, dávkovače mýdla… zkrátka stačí posvítit a za pár vteřin je vydezinfikováno. Naprostým hitem posledních dní jsou pak UV čističky vzduchu, které k čištění využívají ultrafialové záření, to ovšem působí nepřímo uvnitř čističky a díky tomu může být čistička zapnutá i v přítomnosti osob.

Ozónové čištění neboli ozonifikace je profesionální služba určená do libovolně velkých prostor. Její využití se doporučuje zejména v případech, kdy se v prostoru již potvrdila nákaza a vy potřebujete mít 100% jistotu, že jsou prostory bezpečné. Technik dorazí na místo a nejpozději za 4 hodiny lze zasažené prostory bezpečně využívat.

Bojujte proti viru i zevnitř

V rámci zachování fyzického a psychického zdraví je vhodné dbát i na dostatečný přísun vitamínů a minerálů (to platí vždycky, ale v čase epidemie dvojnásob). Odborníci na podporu imunity doporučují v těchto dnech zejména vyšší dávky vitamínu C, ideálně v dávkách 500–1000 mg/den (vyšší dávky již tělo nedokáže efektivně využít, naopak může začít vykazovat známky předávkování). Dále doplňovat vitamín D – ten je vždycky nejlepší doplnit přímo ze slunečního záření, ale pokud se na slunce jen tak nedostanete, sáhněte raději po potravinovém doplňku. Stejně tak je vhodné zvýšit denní přísun zinku a selenu.

Doporučení na závěr

Myslete na to světlo na konci tunelu – i když bude proočkování dostatečného procenta populace ještě nějaký ten pátek trvat, to světlo už tam je.