Očkování: Kdy na vás přijde řada?

Jedním z témat, která v posledních dnech opravdu hýbou celou zemí, je očkování proti onemocnění covid-19. Někdo na něj čeká jako na smilování, někdo se mu zase chce za každou cenu vyhnout. Pokud patříte do té první skupiny, sepsali jsme pro vás, kdy se asi tak můžete dočkat.

Návrh bez názvu (11)

V hlavní roli věk, zdravotní stav a profese

To jsou tři faktory, podle kterých se posuzuje, kdy na vás s očkováním přijde řada. Dávají dohromady takzvané rizikové skóre, jehož výše určuje pořadí očkování.

Fáze 1A

V této aktuálně probíhající fázi budou naočkováni ti nejohroženější z nás, jedná se tedy zejména o seniory starší 80 let a zdravotnický personál. Tato fáze by měla podle předběžných odhadů trvat od 15. 1. do 28. 2. Bohužel už teď se zdá, že dojde k jejímu prodloužení, jak z důvodů technických problémů při registracích, tak kvůli snížení dodávek vakcín.

Fáze 1B

Jakmile budou proočkováni všichni z fáze 1A (tedy alespoň ti, kteří o očkování budou mít zájem), přikročí se k fázi 1B. Zde už bude docházet k poměrně složitému určování priority právě na základě věku, profese a zdravotního stavu. Obecně by mělo v této fázi postupně dojít k očkování všech osob ve věku 65–79 let, osob se zdravotními problémy (sem spadají s různou úrovní priority prakticky všichni, co se s něčím léčí – od onkologických pacientů přes cukrovkáře až po osoby s problémy s tlakem či obezitou), dále ostatního personálu nemocnic nebo sociálních služeb, policistů, hasičů, pedagogických i nepedagogických pracovníků školských zařízení, zaměstnanců vězeňské služby, příslušníků armády atd. Pořadí bude stanovováno individuálně na základě všech tří faktorů. Tato fáze očkování je předběžně plánována na období únor–květen 2021.

Nerizikové skupiny nejdřív na přelomu května a června

Po naočkování těch, kterým bude přidělena určitá míra priority ve fázích 1A a 1B, nastoupí naočkování všech ostatních. Takže pokud vám zdraví slouží bez větších komplikací, ještě vám nebylo 65 let a zároveň nepracujete v žádné z výše uvedených oblastí, patříte pravděpodobně do skupiny takzvaného „dobrovolného očkování nerizikových skupin“, které se předběžně plánuje na období od června 2021 do června 2022. Podle aktuálních informací by pořadí očkování v těchto skupinách mělo probíhat podle pravidla „kdo dřív přijde, ten dřív mele“ a bude skutečně záležet na tom, kdy se vám podaří zaregistrovat se. Podle původních informací měl být registrační systém k dispozici pro všechny již od 1. 2., nicméně již v minulém týdnu zazněly informace o tom, že se termín posune.

Koho se očkování vůbec netýká

Když pomineme ty, kteří se z různých důvodů očkovat prostě nechat nechtějí, jsou tady i další poměrně velké skupiny obyvatelstva, se kterými se pro očkování nepočítá. Patří sem třeba děti (vakcína Pfizer může být aplikována od 16 let, Moderna od 18 let), těhotné a kojící ženy, osoby s alergií na některou ze složek vakcín a některé osoby s imunitními poruchami (zde je vhodnost očkování na posouzení ošetřujícího lékaře).

Noste roušky, za posledních 11 měsíců jsme na nic účinnějšího nepřišli

Než na vás vyjde termín očkování, nelze doporučit nic jiného než stále dodržovat doporučená opatření.

Vsaďte na kvalitní ochranu dýchacích cest pro sebe i pro své blízké. K tomu vám nejlépe poslouží respirátory a nanoroušky od prověřených výrobců. A pokud dáváte přednost klasickým ústenkám, máme pro vás nově v nabídce chirurgické roušky nejvyšší třídy IIR za opravdu bezkonkurenční cenu. Samozřejmě jsou k dispozici i roušky a nanoroušky v dětských velikostech.

Dalším opatřením je pravidelné mytí a dezinfikování rukou. Kromě toho doporučujeme dezinfikovat i prostory, ve kterých dochází k setkávání více lidí (jedná se zejména o pracoviště, ale je to vhodné i doma v případě návštěv) nebo kde se pohyboval někdo nemocný. V tom vám pomocnou ruku podají UV-C přístroje, díky kterým zvládnete dezinfekci na profesionální úrovni sami a během pár minut.

A poslední z nepopulární covidové svaté trojice je udržování rozestupů. Toho docílíte nejlíp tak, že budete nadále trávit čas jen v práci, doma, případně na výletech v přírodě (pokud možno ne na aktuálně zasáňkovaných sjezdovkách, ale někde dál od davu). Tohle opatření se většině z nás asi dodržuje nejhůře, ale vyplatí se vydržet, za pár měsíců z toho budeme venku.

Držíme palce, ať to čekání na očkovací dávku zvládnete ve zdraví. A na příště pro vás chystáme článek o jednotlivých vakcínách, nežádoucích účincích a případných změnách v očkovacích plánech.