Nevzdávejte se zimních sportů ani během koronaviru

Konečně je to tady! Na horách jsou hromady sněhu, meteorologové slibují brzo sníh i v nížinách. Zkrátka to každého milovníka zimních sportů láká vyrazit někam na hory. Jak si ale sněhovou nadílku v současné situaci co nejvíc užít a nedostat se přitom do křížku s vládními opatřeními? Přinášíme přehledná doporučení.

Návrh bez názvu (7)

Pravidlo 3R platí skoro vždy a všude

Už to máme nejspíš od jara všichni pořádně zažité, ale opakování matka moudrosti. Součástí našich životů jsou prostě roušky, ruce, rozestupy. Roušky bychom měli mít nasazené mimo domov ve všech vnitřních prostorách. Pokud jsme venku, nemusíme mít roušku nasazenou pouze v případě, že jsou mezi námi a dalšími lidmi zachovány dvoumetrové rozestupy, nebo právě během sportovní aktivity. Ruce bychom si měli pořádně mýt při každé příležitosti, ideálně virucidním mýdlem. Pokud není možné si ruce umýt, skvělou službu odvede kapesní balení dezinfekce. Dezinfekce je v současné době většinou dostupná ve všech veřejných prostorách (obchody, čekárny, úřady…). Bohužel ne vždy se jedná o dezinfekci bezkontaktní, a tak je skoro lepší si posloužit vlastní zásobou z kabelky. A třetí R znamená rozestupy od ostatních lidí, které bychom měli udržovat ve vzdálenosti alespoň 2 metrů.

Při sportu roušku mít, či nemít?

Během samotného sportování platí výjimka z nošení roušek, nicméně i tak je na místě obezřetnost. Přece jenom jde o zdraví, a tak je vhodné vždy zhodnotit rizikovost konkrétní situace (jak moc se při sportu zadýcháme, kolik lidí je v naší bezprostřední blízkosti, náš vlastní zdravotní stav apod.) a na základě toho se rozhodnout, zda není lepší si roušku ponechat. Pokud je vám nepříjemná představa klasické roušky nebo respirátoru během provozování zimních sportů, zkuste sáhnout po textilním nákrčníku, který je na sport vhodnější. Pokud navíc sáhnete po jeho antivirové variantě, máte vyhráno. Nákrčníky seženete v dětských i v dospěláckých velikostech.

Lyžovačka je pořád ve hvězdách

I když někteří z nás měli kliku a okolo vánočních svátků si párkrát sjeli sjezdovku, v současné době jsou skiareály uzavřené. Pokud se dostanete na hory, můžete sjezdovky využít maximálně k sáňkování. Bohužel je ve hvězdách, jak dlouho bude toto opatření trvat a zda se v této sezóně otevření skiareálů ještě dočkáme. Určitě vás o tom ale budeme informovat.

Běžkování povoleno

Když pořádně provětráte běžky, nejste závislí na žádných provozovatelích služeb a není tedy co zakazovat. Samozřejmě je potřeba neběžkovat v houfu s cizími lidmi a dodržovat nařízené rozestupy. V zásadě ale pro běžkování platí to samé, co platilo pro výlety do přírody během celého roku, kdy nás koronavirus zkoušel. Vybírejte si méně frekventované trasy, na kterých je větší pravděpodobnost, že během běžkování potkáte minimum dalších lidí. Během samotné sportovní aktivity mít roušku nemusíte, ale pokud se nacházíte mezi dalšími lidmi, po sportu si ji zase nasaďte.

Na brusle jedině na rybník

Stejně jako ostatní sportoviště jsou i kluziště bohužel v současné době kvůli omezením proti šíření koronaviru uzavřena. Nicméně tento zákaz se nevztahuje na přírodní plochy. Pokud tedy máte v blízkosti rybník, na kterém zamrzla dostatečná vrstva ledu, můžete si bruslení vychutnat do sytosti. Stejně jako u dalších zimních sportů i tady platí dodržování rozestupů a dalších pravidel.

Sáňkování bez omezení

Ani sáňkovací radovánky vám nikdo neodepře, což ocení zejména rodiny s malými dětmi. Sjet můžete doslova každý zasněžený kopec, mnoho nadšených sáňkařů dokonce využívá prázdných lyžařských areálů (jak se to líbí jejich provozovatelům je věc druhá).

Omezení všech sportovních aktivit se nevztahují na profesionální sportovce, kteří se připravují na různé sportovní akce.

Doporučení na závěr

I když je už teď jasné, že letošní zimní sezóna rozhodně nebude ideální, neklesejte na mysli. Dodržujte pravidlo 3R, pro klid v duši vsaďte na kvalitní ochranu dýchacích cest (ať už výše zmíněnými antivirovými nákrčníky, respirátory nebo nanorouškami od prověřených výrobců) a zkuste si i tak vychutnat pobyt na čerstvém vzduchu plnými doušky. A hlavně pro všechna aktuální opatření nezapomeňte na ta každoroční – neuklouzněte na náledí, pokuste se nenastydnout a vyhněte se lokalitám, kde hrozí lavinové nebezpečí.