Kam ještě můžete s rouškou a kam už jen s respirátorem? A co jsou vlastně ty nanoroušky?

Většině obyvatelstva v posledních dnech pořádně zamotaly hlavu překotné změny v nařízené ochraně dýchacích cest. Jak to vlastně je?

Návrh bez názvu (9)

„Česko šije roušky“ je už minulostí

Vzpomínáte, jak jsme se na jaře plácali po zádech při nočních šichtách u šicího stroje? Uběhl rok a všechno je jinak. Doma ušitá rouška už jako ochrana dýchacích cest bohužel nestačí. Tady je asi prostor pro technickou vsuvku: Není to tím, že se něco změnilo a látkové roušky by byly méně účinné. Vždy platilo, že látková rouška je lepší než žádná rouška. Chirurgická rouška je lepší než látková rouška. Respirátor nebo nanorouška jsou lepší než chirurgická rouška. A protože současná epidemická situace je u nás opravdu kritická, Ministerstvo zdravotnictví přistoupilo ke zpřísnění pravidel hry.

Rouška venku a v některých méně exponovaných prostorech

Chirurgickou roušku můžete dál v klidu nosit venku a ve vnitřních prostorech, které nejsou tolik exponované. To jsou v zásadě všechny, které nejsou níže vyjmenované u povinných respirátorů.

Do exponovaných prostor jen s respirátorem FFP2 nebo obdobnou ochranou

Při cestě do obchodu, provozovny služeb, zdravotnického zařízení, zařízení sociálních služeb, na mezinárodní letiště, do veřejné dopravy (včetně nástupiště, přístřešku a čekárny) a v osobních vozidlech (pokud v nich necestují pouze členové jedné domácnosti) je nyní nutné mít respirátor třídy FFP2 a vyšší (eventuálně i KN95 a N95) nebo obdobnou ochranu. Pro úplnost ještě uvádíme, že alternativa použít dvě roušky na sobě, která byla možná na konci února, už v současné době není tolerována.

Výjimku mají děti ve věku od 2 do 15 let, těm i tady stačí pouze chirurgická rouška. Dětem do 2 let věku se povinnost úplně vyhýbá.

Pokud přesto budete pro svoje potomstvo chtít kvalitnější ochranu, prozradíme vám malý trik. Když dospěláckou nanoroušku upevníte speciálním páskem na roušku, na dětský obličej perfektně přilne (máme vyzkoušeno u školáků cca od 10 let).

Co je ta obdobná ochrana?

Nanoroušky. Už od začátku boje s koronavirem hojně skloňovaný termín. Jedná se o roušky vybavené speciální nanovlákennou vrstvou, která mnohonásobně zvyšuje jejich účinnost a propůjčuje jim vlastnosti srovnatelné s respirátory. Oproti nim jsou ale prodyšnější, pohodlněji se nosí a navíc jsou vhodné ke sterilizaci pomocí UV-C lamp.