Roušky nasadit, vracíme se do školy

Těžko říct, jestli se víc těší děti, nebo rodiče. Každopádně se zdá, že jestli nepřijde nějaká nečekaná rána, od pondělí 12. dubna se část dětí vrátí do škol a školek.  

ZpatkyDoSkoly_2

Do školek se zatím vrací jen poslední předškolní ročníky. Roušky ve školkách nakonec povinné nebudou, děti se pouze rozdělí do skupin maximálně po patnácti.  

Na prvním stupni děti čeká takzvaná rotační výuka. V praxi to bude vypadat tak, že do školy týden bude chodit polovina dětí a ta druhá bude pokračovat v on-line výuce. Další týden si to vymění. Toto opatření se netýká malotřídek, škol s celkovým počtem do 75 žáků a speciálních škol, tam bude probíhat běžná prezenční výuka. 

Co se týče žáků druhého stupně, tam se zatím dál počítá s dálkovou formou výuky. 

Testy dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek

Oproti předchozím návratům do školních lavic teď děti čeká novinka v podobě antigenního testování. Podle posledních informací by školy měly být vybaveny testy určenými pro odběr z přední části nosu, aby testování probíhalo pokud možno neinvazivně. U menších dětí (druhá třída a mladší) mohou být rodiče při testování přítomni. V případě pozitivního testu to funguje jako u dospělých, pěkně šup šup na potvrzující PCR test. 

Zabalit penál, roušku, svačinu... 

Test je pouze první krok, jak se na výuku dostat. Dalším je povinnost nosit roušku po dobu celého vyučování. Jakou vybrat, aby její nošení bylo pro děti co nejméně nepříjemné? 

V hlavní roli bude velikost. Protože čím menší dítě, tím menší výběr ochranných pomůcek, které mu správně padnou. Ověřenou sázkou na jistotu jsou například třívrstvé dětské roušky RespiLAB, které seženete v atraktivním maskáčovém designu i v něžné růžové variantě 

Pokud chcete pro své děti kvalitnější ochranu, prozradíme vám malý trik. Můžete sáhnout po nanorouškách, které sepnete za hlavou držákem na rouškyNanorouška díky tomu krásně přilne i k malému obličeji, a navíc je tento způsob nošení (kdy gumičky netahají za uši) dlouhodobě pohodlnější. Ostatně, tento trik lze použít i u obyčejných roušek, pokud je vaše děti preferují například kvůli jejich prodyšnosti. Stejně tak je možné využít i antivirové nákrčníky, které jsou oproti jednorázovým rouškám rozhodně ekologičtější řešení. 

Zároveň nezapomeňte do aktovky přibalit náhradní roušky. Doba jejich použitelnosti se liší výrobce od výrobce, u obyčejné roušky to bude kolem čtyř hodin, některé nanoroušky vydrží až 12 hodin. Je ale potřeba počítat s tím, že děti si během dne roušku častěji zašpiní a po celodenním vyučování může nést stopy všech chodů svačiny i oběda, raději tedy počítejte s nějakou navíc :)  

Kam s ní? 

Nečekané problémy vám může způsobit ukládání roušek. Ty čisté je potřeba hygienicky zabalit tak, aby čisté zůstaly, špinavé zase uložit tak, aby nekontaminovaly okolí. S tím druhým si u jednorázových roušek nemusíte lámat většinou hlavu, ve školách by měl být zřízen speciální koš na použité roušky. Pokud zvolíte například antivirový nákrčník, vybavte děti uzavíracím sáčkem nebo pouzdrem, které bude možné dezinfikovat (nebo použít jednorázově) a do kterého budou umět špinavý nákrčník bezpečně zavřít. Na čisté roušky je vhodný uzavíratelný sáček nebo můžete pořídit speciální pouzdro, které lze snadno dezinfikovat. 

Zase ty ruce... 

Když byly děti delší dobu doma, mohly na to trošku zapomenout. Důkladné mytí rukou a používání dezinfekčních gelů je po rouškách druhou nejúčinnější prevencí šíření nákazy. Pokud nemáte důvěru v dezinfekční prostředky používané ve škole, vybavte dítě malým osobním balením vlastní šetrné dezinfekce. A pokud má citlivou pokožku, nezapomeňte na krém na ruce, které častým mytím mohou trpět.  

Silná imunita a dobrá nálada 

Důležitým preventivním opatřením je také posilování imunity. Kromě častého pobytu na čerstvém vzduchu se odborníci také dlouhodobě shodují na užívání vitaminů C a D, zinku a selenu. A stejnou pozornost si zaslouží i dětská psychika. Pro děti (a nejen pro ně) to byl velmi náročný rok a může se stát, že návrat do školních lavic pro ně nebude tak snadný, jak by se očekávalo. Ať se to projeví problémy s ranním vypravováním, nebo nečekaným zhoršením známek, dejte jim čas. Ony to zvládnou :)