Ozonová dezinfekce: dejte sbohem virům, bakteriím a zápachům

Ozon si nejčastěji vybavíme v souvislosti se slábnoucí ozonovou vrstvou v atmosféře a škodlivými účinky tohoto procesu na živé organismy. Věděli jste ale, že ozon se využívá také jako vysoce účinná látka k dezinfekci povrchů a prostor?  Je to rychlé, bezpečné a ekologické.

Proč ozon?

Běžně používáme k úklidu a dezinfekci standardní chemické prostředky. Co když ale nečistí a nedezinfikují tak, jak potřebujeme? Nehledě na to, že většina z nich není moc ekologická. Řešením může být právě dezinfekce ozonem. Ta při správné aplikaci vyhubí během několika desítek minut téměř veškeré druhy bakterií, virů včetně koronavirů, parazity a plísně.

Ozon je také výborným pomocníkem při odstraňování různých pachů v interiérech. Když si nevíte rady, jak se zbavit zatuchlosti v bytě, různých pachů a běžné prostředky nezabírají, je na čase zkusit čistění ozonem. Kromě zbavení pachů z biologických zdrojů, ozon účinně likviduje i těžko odstranitelné chemické zápachy – např. z nového koberce, marmolea nebo nábytku.

Ozon má tu výhodu, že se vzhledem k plynnému skupenství dostane do každé spáry a zákoutí v interiéru. Jeho účinnost je několikasetnásobně vyšší než např. u chloru nebo jiných běžných dezinfekčních prostředků.

Velkým plusem dezinfekce ozonem je jeho šetrnost k přírodě – neprodukuje žádné odpadní látky.

Jak dezinfekce ozonem probíhá?

Je to jednoduché. Ke všemu potřebujete jeden přístroj – ozonový generátor. Ten stačí zapojit do elektřiny, nastavit správnou dobu tvorby ozonu, zapnout a opustit místnost. Za několik desítek minut máte vydezinfikováno!

Generátor ozonu pracuje na principu vytváření ozonu elektrostatickým výbojem. Vzniklý ozon (O3) je velmi nestabilní a rychle se rozpadá na kyslík (O2). Ozon během tohoto rozpadu – oxidace dezinfikuje a bezpečně ničí veškeré škodlivé mikroorganismy v okolí. Samotná dezinfekce trvá od 30 do 90 minut.

Kde ji využít?

Téměř v jakýchkoliv prostorech: od interiérů v domácnosti přes veřejné instituce, ordinace, fitness centra až po kanceláře, šatny sportovišť a průmyslové prostory.

V dnešní době koronavirové řešíme hlavně odstranění virů – ať preventivně, nebo při potřebě vydezinfikovat už zamořený prostor.

Ale ozon má mnohem univerzálnější využití. Jste alergik, nebo máte doma alergika? Pyl a roztoči proti působení ozonu nemají šanci.  Dáváte do pořádku byt po problematických nájemnících a není možné se zbavit zápachu nebo cigaretového kouře? I s tím si ozonová dezinfekce bez problémů poradí.

Je to bezpečné?

Ano, čištění ozonem je zcela bezpečné. Tedy (stejně jako u všech jiných technologií a přístrojů) za předpokladu, že správně dodržíte pokyny k užívání.

Zásada číslo jedna: v místnosti, kde právě probíhá dezinfekce, nesmí být přítomni žádní lidé a zvířata. Stejně tak odstraňte veškeré rostliny. Nejpozději po provedení aplikace 60 minut nevstupujte dovnitř- dochází k rozpadu ozonu na kyslík. Po této době řádně vyvětrejte a dezinfikovaný prostor je zase přístupný k plnému užívání bez jakéhokoliv zdravotního rizika.

Koupit, pronajmout, nebo objednat?

Pořízení ozonového generátoru je celkem nákladné a vyplatí se tam, kde se budou dezinfikovat opakovaně větší prostory (pro tento případ nabídku našich výkonných ozónových generátorů naleznete zde). 

Naštěstí nabízíme i pronájem těchto ozonových generátorů (nabídka na eshopu Preventiko zde).

A pro ty, kteří hledají kompletní řešení na míru včetně zajištění odborné dezinfekce na místě určení naším zkušeným technikem, doporučujeme využít službu ozonové dezinfekce (zde).