Rychlá a účinná dezinfekce vaší provozovny? Zkuste germicidní UV-C lampu!

Letošní rok je pro nás všechny díky pandemii koronaviru naprosto specifický. Ochrana zdraví a prevence se staly tématem číslo jedna.  Pro firmy a veřejnoprávní subjekty je více než kdy jindy prioritou zajistit hygienicky nezávadné prostředí pro jejich zaměstnance i zákazníky. Jak ale účinně a rychle vše dezinfikovat? Navíc v podmínkách běžného provozu? Řešením mohou být germicidní  UV-C lampy, které při správném používání zahubí 99,9% všech virů včetně koronaviru a bakterií.

foto3_uvc_lampa

UV-C záření je efektivní způsob ničení mikroorganismů

Možná už jste se s používáním ultrafialového záření setkali. Je to standardní technologie ve zdravotnictví nebo potravinářském průmyslu – tedy oblastech, kde je potřeba udržovat sterilní prostředí. Nástup koronavirové pandemie urychlil rozšíření této technologie do mnoha jiných oborů a udělal ji cenově dostupnou.

Germicidní UV-C lampy se stávají čím dál běžnějším prostředkem pro rychlou dezinfekci vnitřních prostor. K dezinfekci dochází pomocí ultrafialového záření typu C, tzv. UV-C záření ve vlnové délce 253,7 nm. Síla tohoto záření je taková, že ničí buněčné struktury veškerých virů, bakterií, plísní a roztočů.  Ale pozor: UV-C záření v této intenzitě škodí nejen choroboplodným organismům, ale i lidem nebo zvířatům. Proto když germicidní UV-C lampa pracuje, nesmí se do místnosti vstupovat.

Vedle germicidních lamp fungujících čistě na bázi ultrafialového záření je možné pořídit také UV-C lampu se zabudovaným ozonizérem. Zde je dezinfekční účinek UV-C záření navíc podpořen působením ozonu. Ten je známý svými silnými oxidačními a sterilizačními účinky. Ozon má navíc schopnost eliminovat zápachy v místnosti a může tak pomoct s různými biologickými a chemickými pachy.

Germicidní UV-C lampy zničí 99,9% všech virů a bakterií na površích i ve vzduchu

Dezinfekce pomocí UV-C lamp na rozdíl od při úklidu běžně používané chemické dezinfekce nedezinfikuje pouze povrchy ploch a předmětů, ale i to, co se nachází mezi nimi – tedy vzduch, kde se v podobě kapének a aerosolů často nacházejí zdraví škodlivé mikroorganismy.

Další výhody jsou:

  • UV-C lampy představují ekonomické řešení – jednorázová investice se brzo vrátí díky mnohačetnému používání. Světelná trubice jedné UV-C lampy má životnost až 8 000 hodin.
  • Dezinfekce pomocí UVC lamp je rychlá – v návaznosti na velikost místnosti dezinfekční proces trvá 15 až 60 minut.
  • Germicidní lampy se jednoduše ovládají – jejich obsluha je při dodržování návodu na použití jednoduchá. Není potřeba vyškolený technik ani speciální vybavení. Stačí zapojit kabel do elektrické zásuvky, nastavit délku dezinfekce a opustit místnost.
  • Dezinfekce UV-C zářením je ekologická – při procesu dezinfekce se nepoužívají chemické látky a nevzniká žádný odpadní produkt.

 

Germicidní UV-C lampy mají všestranné uplatnění v mnoha oborech

Germicidní UV-C lampy dobře poslouží všude tam, kde je nutné na pravidelné bázi preventivně dezinfikovat vnitřní prostory. Hodí se vedle domácností do různých typů komerčních a veřejných zařízení s velkou fluktuací lidí.

Uveďme několik příkladů:

  • Provozujete fitness centrum? Germicidní lampa vydezinfikuje nejen vzduch v místnosti, ale i předměty jako sportovní náčiní, posilovací stroje apod. UV-C lampu můžete použít i mezi lekcemi – stačí ji zapnout na 15 minut, vyvětrat a máte vydezinfikováno.
  • Jste majitel/ka obchodu s oblečením? Germicidní lampa vydezinfikuje celý prostor včetně zboží, které si zákazníci zkoušeli. Kousky oblečení stačí přiblížit po dobu dezinfekce do blízkosti přístroje.
  • Máte lékařskou nebo stomatologickou ordinaci? UV-C lampa vám pomůže s pravidelnou dezinfekcí ordinace a čekárny – zapněte lampu před, nebo po ordinační době. Přístroj má časovač a následně se sám vypne.

 

Tyto výhody využívání germicidních UV-C lamp platí i pro další typy komerčních či veřejných prostor, jako jsou kancelářské budovy, recepce hotelů a hotelové pokoje, restaurace a bary, wellness centra, kadeřnické a kosmetické salony, maskérny, kostymérny, ale také školní učebny a jídelny, školky, prostory úřadů atd.